Oglas

15 namirnica koje nikada ne bi trebalo držati u frižideru

author
N1 BiH
03. jul. 2024. 11:26
citrus
Shutterstock | Shutterstock

Postoje namirnice koje ne trebate u frižideru jer će izgubiti svoj kvalitet, hranljivost ili se pokvariti.

Oglas

Ovo je lista od 15 namirnica:



  1. Krompir



Krompir


krompir
Krmpir nemojte držati u frižideru | Pixabay



Hladno, mračno okruženje je najbolje za čuvanje krompira, ali frižideri su previše hladni. Krompir postaje pjeskav kada se ohladi, jer hladnoća razgrađuje škrob u njemu. U frižideru se skrob takođe pretvara u šećer, što loše utiče na njegov ukus.

Oglas

2.LUK


Držanje luka u hladnjaku spriječit će ga da se pokvari isto kao da ga držite na kuhinjskom pultu. Luk će brzo struhnuti u frižideru. Kada čuvate luk, čuvajte ga na sobnoj temperaturi i dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Kada je luk oljušten i isječen, treba ga staviti u frižider. Čuvajte ga u ladici za povrće u vrećici koja se može zatvoriti.

3. BIJELI LUK


garlic-3419544_1920
Bijeli luk brzo gubi svojstva u frižideru | Bijeli luk (Pixabay)



Kada se čuva u frižideru, beli luk gubi svoj ukus. Održavajte njegov oštar ukus tako što ćete ga čuvati na hladnom i suhom mjestu sa malo ventilacije. Odličan izbor je papirna vrećica. Kada se glava razbije, bijeli luk i dalje počinje da se razgrađuje. Iskoristite te čehne u roku od 10 dana.

Čitajte još: Zašto je dobro pojesti jedan režanj bijelog luka svako jutro na prazan želudac?

Oglas

4.DINJA


Najbolje je čuvati cijele dinje na sobnoj temperaturi isto važi i za lubenicu. Prema nekim istraživanjima, dinja u frižideru brže razgrađuje svoj antioksidans, pa je jedenje na sobnoj temperaturi čini i zdravijom. Dinja se može čuvati u frižideru otprilike tri do četiri dana nakon rezanja.

5.MED


honey-1006972_1280
Ne ostavljajte med u frižideru | Pixabay (ilustracija)



Kada se čuva u frižideru, med će kristalizirati.. Tečnost postaje zrnasta i gotovo čvrsta, pa je teška za upotrebu i neprijatna za korištenje. Dok se med čuva na sobnoj temperaturi, traje dugo. Moguće je povratiti očvrsnuti med laganim zagrijavanjem boce u toploj vodi.

Naučite: Kako prepoznati pravi med?

Oglas

6.HLJEB


Općenito, hljeb ne traje dugo prije nego što se ubuđa; relativno je kvarljiv. Neki ljudi ga stavljaju u frižider kako bi spriječili rast plijesni. Takođe isušuje hljeb, što znači da ionako ne možete uživati ​​u njemu kada ga stavite u frižider. U idealnom slučaju, hljeb treba čuvati u ostavi ili ladici za kruh. Kriške se po potrebi mogu zamrznuti i tostirati ako je potrebno produžiti vijek trajanja.

7. ORAŠASTI PLODOVI


orasasti plodovi
Orašasti plodovi | Shutterstock



Moguće je produžiti život orašastih plodova tako što ćete spriječiti da njihova ulja postanu užegla hlađenjem. Ipak, neće imati tako dobar ukus ohlađene kada upiju mirise druge hrane u frižideru i izgube svoj prepoznatljivi orašasti ukus. Orašaste plodove treba čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Ohlađene orašaste plodove moguće je spremiti tako što ćete ih pržiti na suhoj tavi prije nego što ih pojedete.

Oglas

8. PARADAJZ


Iako ga često držimo u frižideru bolje je da to ne radimo. Kada se cijeli paradajz ohladi, njegov okus se gubi, a tekstura postaje brašnasta. Nedovoljno zreli paradajz treba staviti na sunčanu prozorsku dasku. Najbolje je da ih skuhate prije nego što ih odložite u frižider ako postanu prezreli.

9.ČOKOLADNI NAMAZI


lesnik-namaz-263261
eurokrem, namaz | eurokrem, namaz



Kada se čuva u frižideru, ovaj ukusni namaz se stvrdne i ne može se namazati na hljeb, tost ili voće. Okus namaza od čokolade i lješnjaka također se smanjuje kada se ohladi. Neotvorene posude mogu se čuvati u ostavi dva mjeseca. Unatoč datumu isteka, otvoreni namazi ostaju sigurni oko mjesec dana bez hlađenja.

Oglas

10.JABUKE


Ako više volite hladne jabuke, možete ih ohladiti, ali I ne morate. Hrskavost ovih plodova zapravo se smanjuje hlađenjem. Van frižidera jabuke mogu stajati jako dugo ako su zaštićene od djelovanja sunca.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama