Novi modeli automobila poznate japanske kompanije će biti potpuno električni

Auto 26. sep 202311:32 0 komentara
Pixabay

Nissan Motor Co saopćio je da će svi njegovi novi evropski modeli biti potpuno električni i da planira prodavati samo električna vozila (EV) na kontinentu do 2030. godine, pridružujući se sve većem broju proizvođača automobila koji prelaze na električna vozila do kraja decenija, piše Euractiv.

“Sada nema povratka”, poručio je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida u saopćenju, dodajući da će “svi novi Nissanovi modeli od sada biti potpuno električni u Evropi”.

Japanski proizvođač automobila saopćio je da će se jedan od dva nova modela električnih vozila koje je već potvrdio za Evropu proizvoditi u njegovoj fabrici u Sunderlandu na sjeveroistoku Engleske.

Proizvođači automobila se žale da bi nepoštivanje “pravila o porijeklu” dogovorenih britanskim sporazumom o Brexitu s Evropskom unijom moglo dovesti do tarifa od 10 posto na električna vozila kojima se trguje između bloka i Velike Britanije već u januaru. No, predsjednik Nissana za Afriku, Bliski istok, Indiju, Evropu i Okeaniju Guillaume Cartier rekao je novinarima da će automobili proizvedeni u Sunderlandu zadovoljiti ta pravila.

Colin Walker, šef transporta u Energetskoj i klimatskoj obavještajnoj jedinici (ECIU), neprofitnoj grupi, rekao je da je regulatorna sigurnost ključni element da kompanije odluče gdje će proizvoditi električna vozila.

“Nissanova odluka je zasnovana na jasnom razumijevanju da se evropska i britanska tržišta prebacuju na električna vozila, i to brzo”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad