Oglas

5 marinada iz rukava: Najbolje kombinacije sastojaka za sočno meso

author
Punkufer.hr
14. apr. 2023. 12:33
marinada
Getty Images | Getty Images

Kako bi meso s roštilja, rerne ili tave bilo ukusno, pružite mu dovoljno vremena da se odmori u marinadi. U načelu marinade trebaju imati nešto kiselo, nešto uljno i nešto mirisno da bi meso bilo primamljivo, ukusno i meko.

Oglas

O tome treba li soliti meso ili ne prije stavljanja na roštilj mišljenja se razlikuju, ali većina kuhara slaže se u tome da je mljeveno meso dobro posoliti prije pečenja, a vrhunske komade nakon skidanja sa žara. Dodajete li so u marinadu (osim ako se ne radi o otopini soli i vode), bolje je ne pretjerivati.

Mediteranska marinada


Začinite meso solju i biberom pa ga natrljajte maslinovim uljem. Stavite u posudu ploške limuna pa položite meso i rasporedite po njemu bijeli luk, mladi luk i lovorov list. Na vrh stavite ploške limuna i stavite u frižider preko noći.

Oglas

Ljuta marinada


U blenderu izmiksajte sok od naranče s đumbirom, biberom, očišćenom ljutom papričicom, bijelim lukom i maslinovim uljem. Prelijte marinadu preko odreska i ostavite da odstoji 10 minuta.

Aromatična marinada


U blender stavite češnjeve bijelog luka, iglice ružmarina, suhi origano, senf i balzamični ocat pa miksajte dok se bijeli luk ne usitni. Zatim postupno dodajte maslinovo ulje i miksajte dok ne postane kremasto. Kako navodi Punkufer, lagano začinite solju i biberom. Premažite meso, stavite ga u posudu koju možete čvrsto zatvoriti pa ostavite najmanje četiri sata u frižideru.

Oglas

Azijska marinada


U velikoj zdjeli pomiješajte 2 kašike neutralnog ulja i 2 kašike šećera s 3 kašike sojina umaka, 2 kašike sezamova ulja, lašikicom ribanog đumbira, 3 češnja sjeckanog bijelog luka, naribanom jabukom i sjeckanom ljutikom. Začinite solju i biberom. Dodajte meso i pustite da odstoji najmanje pola sata.

Paprena marinada


U tavi otopite maslac. Za kilogram mesa dodajte po dvije kašikice zgnječenih sjemenki korijandra, crnog i bijelog bibera pa pržite na umjereno laganoj vatri 1 minutu. Umiješajte kapikicu smeđeg šećera i kašikicu i po soli. Smjesu utrljajte po mesu i prebacite u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

Oglas




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad




Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama