Miris vrućih kifli za početak novog dana.
Sastojci:
– 600 gr brašna
– 200 ml mlakog mlijeka
– 200 ml tople vode
-3 kašikice suhog kvasca
– 1 kašičica šećera
– 2 kašičice soli
– 70 gr margarina ili putera
Priprema:
U brašno dodati nadošli kvasac sa šećerom u mlijeku. Dodati so, otopljeni margarin i 2 kašike ulja i toplu vodu. Umjesiti tijesto i pokriti. Ostaviti da nadođe oko 15 minuta.
Poslije 15 minuta, nadošlo tijesto premjesiti na malo brašna, pa ponovo vratiti u činiju i ostaviti da poraste duplo.
Naraslo tijesto izručiti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 12 dijelova. Svaku lopticu premijesiti na brašnu i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.
Svaku lopticu što tanje razvući na malo brašna pa zarolati. Prekriti ih krpom i ostaviti ih tako do kuhanja.
U šerpu staviti 1 litar vode i 1 kašičicu šećera i sačekati da provri. U vodu stavljati kifle, svaku po 10 sekundi.
Poslije 10 sekundi svaku kiflu vaditi i redati u pleh obložen pek papirom.
Uključiti rernu na 200 stepeni i peći kifle oko 20 minuta, dok blago ne porumene. Gotove kifle premazati s malo ulja i posoliti.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad