Piletina u sosu od vina

Cooking 14. jun 202012:49 > 12:51
Shutterstock

Fantastičan nedjeljni ručak.

Sastojci:

– 500 g pilećeg bijelog mesa i bataka

– so, biber

– 6 tankih traka slanine

– 250 g šampinjona

– 1 velika šargarepa

– 2 crna luka

– 2 čehna bijelog luka

– 1 kašika paradajz pirea

– 2 kašike brašna

– 2 šolje crnog vina

– 1 šolja pilećeg bujona (kocka)

– 1 kašika brendija malo timijana

– 3 kašike putera

– svjež peršun

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Piletinu posolite i pobiberite. Ispržite slaninu dok ne postane hrskava.

U plitkoj, velikoj šerpi pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i u istoj šerpi na malo ulja propržite isjeckane pečurke, luk i šargarepu.

Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i pržite još minut. Zatim u to sipajte paradajz pire i promiješajte, a zatim dodajte brašno i miješajte sve dok se lijepo ne sjedini.

Postepeno sipajte vino, supu, pa brendi. Vratite piletinu i slaninu u šerpu. Dodajte timijan, posolite i pobiberite i ostavite da proključa.

Nakon ključanja pokriti poklopcem i staviti u rernu na 30 minuta. Izvadite piletinu iz lonca i stavite na tanjir.

Vratite lonac na ringlu da se kuva na srednjoj temperaturi, dodajte puter i dinstajte dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta. Kada se sos zgusne vratite piletinu i sve vratite u rernu.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad