Meke i ukusne kiflice sa zanimljivim nadjevom.
Sastojci:
– 500 g mekog brašna
– 1 jaje i 1 žumanjak
– 200 ml mlijeka
– 1 kockica kvasca
– 1,5 dl ulja
– malo šećera
– so
– maslac
Za nadjev:
– ajvar
– mljeveni orasi
Priprema:
U toplom mlijeku razmutite kašičicu šećera i kvasac, pa ostavite da kvasac nadođe.
Umutiti jaje, posolite i sjedinite sa uljem. Dodajte mlijeko sa nadošlim kvascem i brašno, pa zamijesite tijesto i ostavite da tijesto nadođe.
Kada tijesto nadođe, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite, a onda podijelite na dva dijela.
Svaki dio posebno razvucite u što veći krug, zatim podelite na 12 trouglova. Na svaki trougao stavite kašičicu ajvara pomješanog sa mljevenim orasima, pa urolajte u kiflu.
Kifle stavljajte na lim obložen pek papirom i ostavite da još malo nadođu.
Zatim kifle premažite umućenim žumanjkom.
Na svaku kiflu stavite po kockicu maslaca.
Pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumene.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad