Tjestenina sa ljutom papričicom

Cooking 19. nov 202013:12 > 13:12
Shutterstock

Iza naziva "spaghetti aglio olio e peperoncino" krije se fantastično, a jednostavno jelo porijeklom iz italijanske regije Kampanija.

Sastojci:

– 400 g špageta

– 4 čehnja bijelog luka

– šaka svježeg peršina

– 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 kašičica suhe papričice

– 6 kašika maslinovog ulja

– so

– parmezan ili pekorino

Priprema:

Bijeli luk isjecite na tanke listiće, a peršun sitno naseckajte. Ako koristite svježe papričice takođe ih nasjeckajte na tanke tračice.

U dubokom loncu sa puno vode skuhajte špagete, tako da ne budu prekuhane, već “al dente”.

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj temperaturi.

Dodajte bijeli luk i ljutu papričicu pa pržite par minuta. Mješajte da bijeli luk ne bi izgorio. 

Kada bijeli luk bude karamelizovan, dodajte kutljaču vode u kojoj su se kuhale špagete i dobro promješajte.

Ocijedite špagete i stavite ih u tavu.

Nakon toga dodajte sjeckani peršun i poslije minut do dva skinite sa šporeta.

Preko špageta narendajte parmezan ili pekorino.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad