Musaka sa patlidžanom

Cooking 23. nov 202012:28 > 12:45
Shutterstock

Veoma ukusno jelo za cijelu porodicu.

Sastojci:

– 5 patlidžana

– 500 g mljevenog mesa

– 150 g crnog luka

– 2 čehnja bijelog luka

– 4 svježa paradajza ili pelat 

– 1 vezica peršuna 

– lovor

– so, biber

– 100 ml maslinovog ulja

– 1 kašika suhog biljnog začina

Za bešamel:

– 40 g maslaca

– 30 g brašna

– 500 ml mlijeka

– 1 kašika parmezana

– 2 jaja

– so, biber

Priprema:

Patlidžane isjecite na kolutove, posolite ih i ostavite da malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom. 

Staviite ih u tepsiju koji ste namazali maslinovim uljem i pecite ih u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovom ulju kratko propržite crni luk, a zatim i mljeveno meso.

Dodajte isjeckan paradajz ili pelat, lovorov list, biber, izgnječen bijeli luk i shve biljne začine.

Dinstajte dolivajući vodu. Kad meso omekša, dodajte isjeckani peršun.

Priprema bešamela:

Na rastopljenom maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte mješajući oko pet minuta. Zatim dodajte so, biber i parmezan. 

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja. 

U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo složite patlidžan, pa meso i završite slojem patlidžana.

Sve zalijte pripremljenim bešamelom. 

Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad