Veoma ukusno jelo za cijelu porodicu.
Sastojci:
– 5 patlidžana
– 500 g mljevenog mesa
– 150 g crnog luka
– 2 čehnja bijelog luka
– 4 svježa paradajza ili pelat
– 1 vezica peršuna
– lovor
– so, biber
– 100 ml maslinovog ulja
– 1 kašika suhog biljnog začina
Za bešamel:
– 40 g maslaca
– 30 g brašna
– 500 ml mlijeka
– 1 kašika parmezana
– 2 jaja
– so, biber
Priprema:
Patlidžane isjecite na kolutove, posolite ih i ostavite da malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
Staviite ih u tepsiju koji ste namazali maslinovim uljem i pecite ih u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na maslinovom ulju kratko propržite crni luk, a zatim i mljeveno meso.
Dodajte isjeckan paradajz ili pelat, lovorov list, biber, izgnječen bijeli luk i shve biljne začine.
Dinstajte dolivajući vodu. Kad meso omekša, dodajte isjeckani peršun.
Priprema bešamela:
Na rastopljenom maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte mješajući oko pet minuta. Zatim dodajte so, biber i parmezan.
Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.
U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovo složite patlidžan, pa meso i završite slojem patlidžana.
Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad