Oglas

Bakina tajna koju niko više ne koristi – trik za mekano tijesto

author
N1 BiH
28. aug. 2025. 17:58
Dizajn bez naslova (47)
Mekano tijesto

Zaboravljena tajna iz bakine kuhinje – jednostavan sastojak koji čini svako tijesto savršeno mekim i vazdušastim.

Oglas

Tajna je u toplini i strpljenju

Baka je uvijek govorila: „Tijesto ne voli žurbu, ali voli toplinu.“
Prije nego što bi zamijesila bilo šta, zagrijala bi mlijeko – ne da proključa, već da bude mlako poput ruke. U to bi dodala kašičicu šećera i malo kvasca, pa ostavila da se „probudi“.

Ovaj korak čini razliku: bez njega, tijesto ostaje tvrdo i bez duše.

Oglas

Sastojak koji svi zaboravljaju

Ono što je pravilo najveću razliku bio je – krompir.
Baka bi uvijek izgnječila skuhan krompir i umiješala ga u tijesto.

Rezultat? Meko, vazdušasto, elastično tijesto koje duže ostaje svježe.
Savršeno za kiflice, pogače, pizzu ili domaći hljeb.

Kako se tijesto ponaša uz bakin trik

Dodavanje krompira čini da tijesto:

Oglas

  • ne puca i ne suši se,
  • ostaje mekano danima,
  • ima onaj pravi domaći miris i ukus.

Ovaj trik je idealan za one koji vole unaprijed pripremiti peciva, a da pritom ne izgube osjećaj svježine i mekoće.

Praktičan savjet za savršeno tijesto

Ako želite da probate:

Oglas

  1. Skuhajte jedan krompir i dobro ga izgnječite.
  2. Dodajte ga u standardnu smjesu za tijesto.
  3. Uvijek koristite toplo mlijeko s malo šećera i kvascem.
  4. Ostavite da naraste bez žurbe.

Rezultat će vas iznenaditi – tijesto mekše od duše, baš kao što je baka pravila.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama