Bijeli luk je veoma rasprostranjena začinska biljka koja može da ojača imunitet.
Bijeli luk je veoma dobar za organizam, ali tokom pripreme često gubi svoja svojstva.
Nutricionista objašnjava da zagrijavanjem bijelog luka dolazi do smanjenja nivoa alicina, koji je njegov glavni aktivni sastojak, čime se umanjuju zdravstvene koristi ovog povrća.
Bijeli luk je ne samo izuzetno ukusan, već pruža i brojne prednosti za zdravlje. Njegov karakterističan miris i ukus dolaze od alicina, jedinjenja koje doprinosi njegovim korisnim efektima na organizam.
Međutim, određene metode pripreme mogu bolje sačuvati te dobrobiti. Ako planirate da kuhate s bijelim lukom, važno je da se pridržavate nekoliko savjeta kako biste sačuvali njegove zdravstvene prednosti. Nutricionistkinja Mumal Asif objašnjava zašto je bitno da sačekate 10 minuta nakon što isjeckate bijeli luk pre nego što ga zagrijete, piše Mirror, a prenosi City Magazine.
Pravilo od 10 minuta
Prema nutricionistkinji, kada se bijeli luk zagrije, alicin se gotovo potpuno uništava, smanjujući tako njegove zdravstvene prednosti. Međutim, postoji jednostavna metoda koja može pomoći u očuvanju ovih prednosti.
Naime, potrebno je da bokeli luk usitnite, iskeckate ili zgnječite, a zatim da ga ostavite na strani oko 10 minuta proke nego što ga izložite toploti. Ovo vrokeme omogućava maksimalnu proizvodnju alicina, koji se tada može zadržati i tokom kuhanja. Nakon tog perioda, možete nastaviti s prženjem ili pečenjem bijelog luka.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!