Firentinski keksići sa bademom

Cooking 13. jun 202119:37 0 komentara
Shutterstock

Hrskavi keksići sa bademima.

Sastojci:

– 1  bjelanjak

– 30 g šećera u prahu

– 130 g listića badema

– 1 prstohvat soli

– 2-3 kapi ekstrakta vanilije

– rendana kora od pola narandže

– 5 g brašna

Priprema:

Zagrijati rernu na 150 stepeni.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i premazati uljem pomoću papirnate salvete.

U posudi viljuškom umutiti bjelanjak, šećer u prahu i prstohvat soli.

Umješati ekstrakt vanile, rendanu koru od pola narandže, brašno i listiće badema.

Na pripremljenu tepsiju stavite po jednu kašiku smjese i dovoljno razmaknite. Poravnajte ivice viljuškom umočenom u hladnu vodu. Paziti da nema praznina između badema.

Pecite oko 20 minuta, ili dok kolačići ne postanu zlatno smeđi. Tačno vrijeme zavisi od debljine keksića.

Ostaviti da se keksići ohlade, a zatim ih podići tankom metalnom lopaticom i prebaciti na rešetku za hlađenje.

Ako se nisu svi keksići ispekli u prvoj turi, peći ih na istom papiru bez ponovnog podmazivanja.

Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!