Kada je vani prevruće za nakuhavanje najbolji obrok su raskošne salate koje će vas zasititi i osvježiti u isto vrijeme. Iskoristite ljetno povrće i mirisno začinsko bilje, a za preljev dajte prednost finom maslinovom ulju.
Umjesto tune poslužit će i slanutak iz limenke. Kvinoja je odličan izbor, ali ako je nemate pri ruci slobodno je zamijenite rižom koju nakon kuhanja ostavite da se malo ohladi.
Sastojci za mediteransku salatu s tunom:
- 40 g kvinoje
- 2 limenke tune
- 2 paradajza
- 2 mlada luka
- 80 ml maslinovog ulja
- 3 kašike soka od limuna
- 1 krastavac
- 3 kašike sjeckane svježe metvice
- 2 vezice peršina
- ¼ kašikice soli
- ¼ kašikice crnog bibera
Priprema mediteranske salate s tunom:
Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju. Izmiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine. Umiješajte kuhanu kvinoju. U međuvremenu nasjeckajte peršin, krastavac, paradajz, luk i metvicu pa dodajte u zdjelu. Dodajte i ocijeđenu tunu.
Sve promiješajte dok se dobro ne sjedini. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno iz frižidera.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!