Jetrica – kako je pripremiti i zašto se smatra “superhranom”

Cooking 28. jul 202209:18 0 komentara
Shutterstock

Ideja o jedenju jetrica nekima možda i nije pretjerano primamljiva, ali dovoljno je sladokusaca koji, i kad ne znaju njezina pozitivna svojstva, ne mogu zamisliti život bez konzumiranja vrhunskih guščjih jetrica ili, oni skromniji i plićeg džepa, svježih i prefinih telećih.

Za “nevjerne Tome” valja istaknuti kako su jetra dio životinje koji sadrži najviše nutrijenata, a usto su kao hrana niskokalorična i bogata visokokvalitetnim bjelančevinama.

Nutritivni profil jetara je izuzetan

Razmotrimo činjenice: Već mala količina pripremljenih jetrica osigurava nam više od 100% preporučenog dnevnog unosa za mnoge bitne hranjive tvari kao što su vitamin B12, vitamin A, riboflavin, folat, željezo, bakar i kolin.

Jesu li jetrica doista korisna za naše zdravlje?

Važno je spomenuti kako jetra u sebi ne skupljaju toksine, već ih obrađuju, neutraliziraju i šalju drugdje na pohranu. Bogata su kolesterolom, ali ne onim koji oštećuje i ugrožava srce. Liječnici tvrde, holesterol u hrani ne utječe izravno na količinu holesterola u našoj krvi.

Ipak, neki stručnjaci savjetuju da s tako bogatom hranom ne valja pretjerivati – do 200 grama sedmično je taman i tu granicu ne treba prekoračivati. I inače znamo, ni s čim ne valja pretjerivati, ma koliko nam to nešto bilo fino.

Samo bi trudnice trebale izbjegavati jetrica. Potrebno je tek 30 grama telećih jetrica da bi se, tijekom trudnoće, dosegla gornja podnošljiva razina unosa vitamina A.

Lako su dostupna u trgovinama i mesnicama, a priprema je vrlo jednostavna

Ovaj put ćemo preskočiti skupa guščja i pačja jetra koja zahtijevaju zaseban tekst. Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, a ponekad i svinjska te janjeća jetrica.

Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati ona svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje pa su svježija i blažeg okusa. Također, treba odabrati ona vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.

Brzo su gotova, a tako ukusna i fina

Jetrica su obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme. Dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Neće se ni vama niti ikom drugom svidjeti osjećaj žvakanja gume u ustima ako to ne učinite. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, uključujući zeleni žučni mjehur iz jetara peradi.

I kad ih namjeravate samo baciti na tavu i kratko prepržiti, trebate posvetiti pažnju rezanju. Režu se na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine. Dobro ih je ostaviti u mlijeku oko 2 sata ako želimo pridobiti djecu da ih zavole. Uz to što će malo omekšati, svakako će dobiti blaži okus. Iskusni ljubitelji ove namirnice taj će korak preskočiti jer im je drag izvorni okus ove iznutrice.

Mnogi savjetuju kako ih ne valja soliti prije stavljanja na vatru jer će otvrdnuti i izgubiti pravi tek. Prže se kratko na dosta jakoj vatri, dvije do četiri minute obostrano, a najbolja su kada u sredini ostanu vrlo blago ružičasta. Prepečena jetrica imaju gorak okus i brašnastu teksturu, piše Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!