Kadun butići jelo je iz perzije koje se često priprema u Bosni i Hercegovini. Prevod naziva jela doslovno znači damska bedra, zbog mekoće i slasti koje je jelo očito izazivalo kod konuzmenata.
Da bi napravili savršene kadun butiće potrebno je:
- 650 g Telećeg mesa bez kostiju (ili 400 g teletine i 250 g janjetine)
- 100 g Riža
- Rukohvat celera
- Peršun, so, biber
- Masnoća za prženje
- Brašno za pohovanje
- 3 jaja
- Mješavina začina
- 2 Limun
- Mineralna voda
Priprema:
Meso sameljite, posolite, izmješajte, te podijelite na dvije polovine. Rižu prokuhajte u istoj količini vode, sve dok ne pokupi vodu.
Peršun i celer isjeckajte sitno. Jednu polovinu mesa prepržite na masnoći te skinite s vatre. U ovo meso dodajte peršun, celer, biber, rižu, te mješavinu začina i dobro izmješajte.
Potom u smjesu dodajte drugu polovinu sirovog mesa, koju ste prethodno odvojili i opet izmješajte. Od mesa oblikujte male butiće od oko 70 g po porciji.
Kada ste spremili butiće, od jaja pripremite tzv. orli masu za pohovanje. Za ovu masu potrebno je odvojiti žumanca od bjelanaca, te od bjelanaca napraviti snijeg.
U žumance dodajte malo brašna, soli, mineralne vode, te ovu smjesu lagano sipajte u snijeg od bjelanaca i miješajte rukom da bjelance ne bi „spalo“.
Kadun butiće koje te prethodno napravili najprije uvaljajte u brašno, pa potom stavite u masu i pržite u dubokoj masnoći.
Kadun butiće servirajte sa limunom, kada se prepolove po njima je potrebno posuti limunovog soka.Vrijeme pripreme: 40 minuta
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!