Oglas

Kadun butići recept za jelo omiljeno u BiH

author
N1 BiH
08. feb. 2022. 15:54
c4cdb758837aed4c1e97e6b6d88c11c2
velikakuhinja | velikakuhinja

Kadun butići jelo je iz perzije koje se često priprema u Bosni i Hercegovini. Prevod naziva jela doslovno znači damska bedra, zbog mekoće i slasti koje je jelo očito izazivalo kod konuzmenata.

Oglas

Da bi napravili savršene kadun butiće potrebno je:


  • 650 gTelećeg mesa bez kostiju (ili 400 g teletine i 250 g janjetine)

  • 100 gRiža

  • Rukohvat celera

  • Peršun, so, biber

  • Masnoća za prženje

  • Brašno za pohovanje

  • 3jaja

  • Mješavina začina

  • 2Limun

  • Mineralna voda


Priprema:



Meso sameljite, posolite, izmješajte, te podijelite na dvije polovine. Rižu prokuhajte u istoj količini vode, sve dok ne pokupi vodu.

Peršun i celer isjeckajte sitno. Jednu polovinu mesa prepržite na masnoći te skinite s vatre. U ovo meso dodajte peršun, celer, biber, rižu, te mješavinu začina i dobro izmješajte.

Potom u smjesu dodajte drugu polovinu sirovog mesa, koju ste prethodno odvojili i opet izmješajte. Od mesa oblikujte male butiće od oko 70 g po porciji.

Kada ste spremili butiće, od jaja pripremite tzv. orli masu za pohovanje. Za ovu masu potrebno je odvojiti žumanca od bjelanaca, te od bjelanaca napraviti snijeg.

U žumance dodajte malo brašna, soli, mineralne vode, te ovu smjesu lagano sipajte u snijeg od bjelanaca i miješajte rukom da bjelance ne bi „spalo“.

Kadun butiće koje te prethodno napravili najprije uvaljajte u brašno, pa potom stavite u masu i pržite u dubokoj masnoći.

Kadun butiće servirajte sa limunom, kada se prepolove po njima je potrebno posuti limunovog soka.



Vrijeme pripreme: 40 minuta

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama