Oglas

Jednostavan trik

Kako da vam meso bude mekano kao u restoranu: Kuhar otkrio tajni sastojak

author
N1 BiH
15. jun. 2025. 07:55
meso odrezak
Pixabay/Ilustracija

Zaboravite suho i tvrdo meso!

Oglas

U kulinarstvu, jedan od najčešćih izazova je kako pripremiti savršeno mekano meso. Bez obzira na trud oko začina, marinade ili dužine pečenja – ponekad rezultat jednostavno razočara. No, postoji jednostavan trik koji bi mogao biti pravo otkriće za mnoge domaćice i kuhare amatera – kivi, piše krstarica.

Kivi: Prirodni omekšivač mesa

Kivi nije samo ukusno i osvježavajuće voće – ono krije i poseban enzim (aktinidin) koji može omekšati i najžilavije komade mesa. Dovoljno je da preko govedine ili svinjetine položite par kriški kivija i ostavite da djeluju 30 do 60 minuta prije pečenja. Rezultat? Nevjerojatno mekano i sočno meso koje se topi u ustima!

Oglas

Ako već imate omiljeni recept za marinadu, samo dodajte narezani kivi sat ili dva prije pečenja – bez potrebe za mijenjanjem cijelog postupka.

Zašto kivi djeluje?

Kivi sadrži proteolitičke enzime koji razgrađuju vezivna tkiva u mesu. Upravo zato dolazi do značajnog omekšavanja teksture. Važno je, međutim, da meso ne ostavite predugo u kontaktu s kivijem – kako ne bi postalo kašasto i izgubilo svoju strukturu prilikom pripreme.

Oglas

Alternativa: Ananas

Osim kivija, i ananas ima sličan učinak. Zahvaljujući enzimu bromelainu, ananas također može poslužiti kao prirodni omekšivač mesa. No, s obzirom na jačinu djelovanja, i s ovim voćem vrijedi pravilo: umjerenost je ključ.

Oglas

Ako tražite brz, prirodan i učinkovit način da poboljšate okus i teksturu svog mesa, sljedeći put posegnite za kivijem. Ovaj mali trik mogao bi postati vaš najbolji kulinarski saveznik!

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama