Poslužena kao u restoranu
Kako skuhati savršeno bistru supu? Stvar je u ovim koracima

Svi znamo skuhati supu. U lonac stavimo meso, vodu, povrće, začine i pustimo da se kuha – nije to neka velika nauka. Ali dobiti pravu, bistru, zlaćanu supu kakvu biste poslužili bez imalo srama i u najboljoj nedjeljnoj supi – e, to je već druga priča. Bistrina supe nije samo stvar estetike, nego i pokazatelj pažnje, tehnike i strpljenja u kuhanju.
Ako vam supa često ispadne mutna, nikakav problem – u nastavku saznajte što tačno trebate (i ne smijete) raditi da bi vaša domaća pileća ili goveđa supa bila bistrija nego ikad.
U nastavku donosimo provjerene korake i trikove koji će vam pomoći da vaša supa svaki put bude čista, bistra i puna okusa.
1. Početak bez žurbe: hladna voda i meso
Za bistru supu, ključno je da meso (i kosti, ako ih koristite) stavite u hladnu vodu, a ne u kipuću. Tako omogućujete bjelančevinama da se polako oslobode, umjesto da se "zakuhaju" i stvore pjenu koja zamuti supu. Vodu zagrijavajte polako, na srednjoj temperaturi.
2. Obavezno uklonite pjenu
Kako supa počne krčkati, na površini će se pojaviti siva ili bijela pjena – to su proteini koji isparavaju iz mesa. Tu pjenu treba pažljivo ukloniti kašikom ili cjediljkom, čim se pojavi. Ako je pustite da se ponovo umiješa u supu, rezultat će biti mutna tekućina.
3. Supa ne smije kipjeti
Nakon što maknete pjenu, smanjite vatru. Supa treba lagano "puhati", a ne kipjeti. Jako vrenje muti supu, razbija sastojke i stvara sitne čestice koje više ne možete ukloniti. Strpljenje je ovdje ključan sastojak.
4. Povrće dodajte kasnije
Ako kuhate supu duže vrijeme, povrće (osobito mrkvu, luk i celer) dodajte tek nakon što ste uklonili pjenu i juha se stabilizirala. Povrće koje se dugo kuha može se raspasti i dodatno zamutiti tekućinu.
5. Ne miješajte supu dok se kuha
Koliko god vam bilo primamljivo "provjeriti kako ide", izbjegavajte miješanje. Svaki put kad promiješate, podižete čestice s dna i mutite juhu. Ako ste sve napravili kako treba, supa će se sama pobrinuti za svoj okus.
6. Procijedite kroz gazu ili sitnu cjediljku
Kad je supa gotova, procijedite je kroz gustu cjediljku ili sloj gaze. Time ćete uhvatiti sve eventualne čestice i dobiti savršeno bistru tekućinu. Ako vam je posebno stalo do prezentacije (npr. za finiju večeru), ovaj korak nemojte preskočiti.
7. Klarifikacija (za napredne)
Ako želite restoranski nivo bistrine, možete napraviti tzv. klarifikaciju: umiješajte lagano tučeni bjelanjak u mlaku supu, pa ju ponovo zakuhajte. Bjelanjak će "pokupiti" mutnoće i podići ih na površinu. Zatim pažljivo procijedite supu, prenosi Index.hr.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare