Poslastica od oraha i ruma prelivena čokoladnom glazurom.
Sastojci:
– 3 jaja
– 250 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 200 ml ulje
– 300 ml mlijeko
– 250 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 150 g oraha
– kašika ruma
Preliv:
– 1 dl mleka
– 150 g šećer
– 1 vanilin šećer
– 100 g čokolade za kuvanje
– 125 g maslaca
– 125 g oraha
– 2 kašike ruma
Priprema:
Odvojiti žumanca od bjelanaca.
Bjelance umututi u čvrsti snijeg, a žumance pomiješati sa šećerom i vanilinjim šećerom, miješati dok ne postane penasto.
U žumance dodati mlijeko, ulje, i na kraju lagano dodat brašno pomiješano sa praškom za pecivo, orahe i rum, pa sve dobro izmešati. Zatim dodavati pomalo snijega od bjelanaca.
Rernu zagrejati na 160 stepeni.
U dublji pleh obložen papirom za pečenje uliti smjesu i peći oko 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Preliv: Mlijeko i šećer zagrijati dok se šećer ne otopi, zatim dodati čokoladu i grijati dok se čokolada ne otopi.
Skinuti sa šporeta, pa umiješati maslac, orahe i rum.
Smjesu ostavit da se prohladi.
Ohlađen kolač izvaditi iz pleha, ukloniti papir za pećenje i vratit kolač nazad u pleh i na njega namazat topli preliv.
Ostavit par sati na hladnom da se preliv stegne.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!