Kada spremamo namirnice u frižider, a osobito meso, bitno je držati se određenih smjernica i preporuka kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.
Evo koliko koju vrstu mesa možete držati u frižideru.
Sirova perad
Sirova perad u frižideru može stajati samo dan ili dva i to na temperaturi od 4,5°C ili nižoj. U zamrzivaču je pak možete čuvati do godinu dana i to na temperaturi od -17°C ili nižoj.
Kuhanu perad možete držati u frižideru nekoliko dana, a ako je odlučite zamrznuti, onda može potrajati do šest mjeseci maksimalno.
Crveno meso i svinjetina
Crveno meso i svinjetina mogu biti u frižideru do pet dana, a u zamrzivaču i do 12 mjeseci. Ostatke od ovog mesa koje ste već skuhali ili ispekli mogu stajati u hladnjaku 3-4 dana, a u zamrzivaču između dva i šest mjeseci.
Mljeveno meso
Mljeveno goveđe, teleće, svinjsko ili pileće meso može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. U zamrzivaču može stajati tri do četiri mjeseca.
Hrenovke i drugo prerađeno meso
Ovi proizvodi mogu stajati u frižideru maksimalno dvije sedmice, ako su neotvoreni. Čim otvorite pakovanje, smanjuje se rok valjanosti i trebali biste ih pojesti u roku od tri do pet dana. Ako prerađeno meso čuvate u zamrzivaču, ono može trajati 1-2 mjeseca.
Slanina i kobasice
Slaninu možete držati u frižideru sedam dana, a sirovu kobasicu treba pojesti u roku dva dana, prenosi RD. Obje vrste mesa možete zamrznuti i tako će trajati mjesec dana. Neke vrste kobasica mogu potrajati i znatno duže ako su u zamrzivaču.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!