Oglas

Najkremastija mileram torta s borovnicama – bez pečenja, bez vaganja, bez muke

author
N1 BiH
10. aug. 2025. 09:45
mileram torta recept
mileram torta recept

Oglas

Mileram torta je desert koji je posljednjih godina osvojio ljubitelje slatkiša zbog svoje jednostavne pripreme i bogatog, kremastog okusa. Ova verzija donosi kombinaciju borovnica, laganog kremastog sloja i hrskave podloge, a priprema se bez pečenja, vaganja i, po želji, bez miksanja.

Sastojci

  • 400 g keksa
  • 200 g putera
  • 2 pudinga vanilija
  • 400 ml milerama
  • 500 ml mlijeka
  • 4 kašike šećera kristala
  • 700 g borovnica
  • 3 stapke svježe mente
  • 1 kesica mljevene želatine
  • 1 preljev za torte
  • 4 kašike smeđeg šećera od trske

Priprema

  1. Podloga od keksa
    Keks samljeti ili usitniti rukama, dodati otopljeni puter i dobro sjediniti. Smjesu utisnuti u kalup za tortu (promjera 26 cm) i staviti u frižider dok se priprema ostatak.
  2. Želatina
    Pripremiti prema uputstvu s pakovanja.
  3. Kremasti sloj
    Skuhati puding od vanilije: u šerpu staviti većinu mlijeka i sav šećer, a ostatak mlijeka pomiješati s praškom za puding. Kada mlijeko proključa, dodati smjesu s pudingom i miješati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne. U vruć puding dodati pripremljenu želatinu, a zatim umiješati mileram. Dobro sjediniti i preliti preko ohlađene podloge. Ponovo vratiti u frižider.
  4. Borovnice i preljev
    U šerpu staviti 500 g borovnica, dodati malo vode, smeđi šećer i svježu mentu. Kuhati dok se ne dobije gušća smjesa. Izvaditi mentu, po želji izmiksati štapnim mikserom. Prema uputstvu pripremiti preljev za torte i umiješati u smjesu od borovnica.
  5. Završni sloj
    Po ohlađenom krem sloju rasporediti preostale svježe borovnice, a zatim preliti pripremljenom smjesom.
  6. Hlađenje
    Tortu hladiti najmanje šest sati, a najbolje preko noći.

Posluživanje

Torta se poslužuje dobro rashlađena. Lagana je i osvježavajuća, pa se može uživati i u većim komadima.

Oglas

Borovnice se mogu zamijeniti breskvama iz kompota ili drugim voćem. Menta nije obavezna, ali se odlično slaže s borovnicama i daje osvježavajuću notu desertu. Digestive keks je idealan izbor, dok petit keks nije preporučljiv za ovakvu pripremu

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama