Ovo je najzdraviji hljeb koji možemo pojesti, imamo recept

Cooking 10. nov 202310:37 0 komentara
Shutterstock

Ukoliko je jedino što vas sprječava da se zdravije hranite pomisao da se odreknete hljeba, trebate naučiti kako kod kuće napraviti Ezekiel hljeb. Za pripremu ovog zdravog i hranjivog hljeba treba malo više truda, ali rezultati su vrijedni toga.

Ezekiel hljeb nosi biblijsko ime zbog dijela koji kaže: “Uzmite pšenicu i ječam, grah i leću, proso i pir; stavite ih u posudu i upotrijebite ih da napravite hljeb.” Ti sastojci čine bazu Ezekiel hljeba, ali slobodno možete biti kreativni pri izradi svog hljeba.

Ono što Ezekielov hljeb čini tako posebnim je njegova hranjivost. Ezekiel hljeb se radi od proklijalih žitarica, što znači da su zrna proklijala ili počela rasti prije nego što su samljevena u brašno. Prednosti korištenja proklijalih žitarica su dvostruke. Prvo, ovaj proces smanjuje količinu tvari koje sprječavaju tijelo da apsorbira hranjive tvari u žitaricama. Drugo, proklijale žitarice imaju više razine hranjivih tvari uz manje ugljikohidrata i glutena.

Još jedan razlog zašto je Ezekiel hljeb popularan kod ljudi koji su na dijeti je taj što se radi bez šećera. Štruca ovog hljeba je također prepuna zasitnih vlakana koja će vam pomoći u obuzdavanju žudnje za nezdravom hranom tokom dana.

Sastojci:

  • 200 grama proklijale pšenice

  • 130 grama proklijalog pira
  • 45 grama proklijalog ječma
  • 50 grama proklijalog prosa
  • 23 grama proklijale leće
  • 35 grama proklijale soje, graha i/ili drugih mahunarki
  • 450 mililitara tople vode
  • pola kašike meda
  • 50 mililitara maslinovog ulja
  • 7 grama suhog kvasca
  • pola kašikice soli

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte med, maslinovo ulje, vodu i kvasac. Ostavite smjesu da odstoji pet minuta. Pomiješajte žitarice i mahunarke pa ih sameljite u blenderu. Mješavinu žitarica i mahunarki dodajte u mješavinu kvasca. Tijesto će biti jako ljepljivo, ali to je u redu. Prebacite ga u posudu za pečenje i ostavite da se diže 45 minuta. Zagrijte rernu na 175°C i pecite hljeb 45 do 50 minuta, dok ne porumeni. Pustite da se ohladi i uživajte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!