Oglas

Pomaže i kod prehlade

"Penicillin supa" u koju se Italijani kunu: Sadrži sastojak koji mnogi ni u ludilu ne bi stavili

author
nova.rs
13. nov. 2025. 14:18
supa
Pixabay/Ilustracija

Pastina supa je jednostavna italijanska supa, koja se često naziva i "italijanski penicilin" jer kažu da grije i pomaže kod prehlade.

Oglas

Bogata hranjivim sastojcima i klasičnim italijanskim ukusima, pastina je kombinacija pilećeg temeljca, piletine, povrća, tjestenine, začina, ali i parmezana koji bi na Balkanu rijetko ko baš zamislio u supi. Rezultat je aromatičan i zasitan obrok koji bi mogao da postane redovan na vašoj trpezi.

Italijani ovu supu pripremaju kada žele nešto toplo, hranljivo i utješno, posebno tokom prehlada ili hladnih dana. Ova supa ne samo da jača imunitet, nego i donosi ukus doma i porodičnog zajedništva koje je srž italijanske gastronomije, piše Tportal.

Potrebni sastojci:

  • 4 kašike (oko 60 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašike (oko 15 g) maslaca
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 6 stabljika celera, sitno narezane
  • 4 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 5–6 srednjih mrkvi, sitno narezane
  • 1 korica parmezana, daje poseban okus supi
  • 8 šoljica pilećeg temeljca (oko 1,9 litara)
  • 1/3 šoljice (oko 55 g) sitne tjestenine pastine, acini di pepe ili druge sitne tjestenine
  • 2–3 šoljice (oko 250–375 g) usitnjene kuhane ili pečene piletine
  • Parmezan, za ribanje po vrhu
  • Sitno sjeckani peršun, za posipanje

Priprema:

Povrće najprije temeljito operite pod mlazom hladne vode. U loncu s debljim dnom zagrijte maslac i maslinovo ulje na umjerenoj vatri. Kada se masnoća zagrije, dodajte sitno nasjeckani luk, ljutiku i celer. Povremeno miješajući, pirjajte 3 do 5 minuta, dok povrće ne omekša.

U međuvremenu ogulite mrkvu, sitno je narežite te usitnite bijeli luk. Kad luk i celer počnu poprimati zlatnosmeđu boju, dodajte bijeli luk i pirjajte još oko tri minute, dok ne zamiriše. Ulijte pileći temeljac (oko 1,9 litara). Ako ste prethodno kuhali piletinu, dio vode u kojoj se kuhala (otprilike četiri do pet šoljica) možete upotrijebiti kao dio temeljca. Dodajte narezanu mrkvu i koricu parmezana, pustite da supa uvrije, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.

Kad je supa kuhana, maknite lonac s vatre i izdvojite oko dvije šoljice povrća, koje ćete kasnije vratiti u supu. Ostatak supe usitnite štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka, vodeći računa da se korica parmezana potpuno izmiksa.

U izmiksanu supu dodajte tjesteninu (oko 55 grama) i vratite lonac na vatru. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike devet minuta. Kada je gotovo kuhana, dodajte prethodno izdvojeno povrće i usitnjenu piletinu, pa sve dobro promiješajte.

Poklopite i ostavite supu da odstoji dvadesetak minuta kako bi se okusi proželi i lagano zgusnula. Poslužite toplo, posuto svježe naribanim parmezanom i sjeckanim peršunom.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama