Mostarski sokaci su poznati po gastro mirisima starih avlija i svojim pirjanima. Pirjan je naziv za jela od povrća "pirjano ili krčkano" kuhana na mesnoj vodi ili mesu, na laganoj temparaturi. Kako Mostarke znaju reči, "pirjan na dnu šerpe ne smije imati tečnosti a ne smije zagoriti."
Obzirom žene vrlo često ljetne plodove ostavljaju u zamrzivač, na zimskim tanjirima se često nađe pirjan od spanaka i vinove loze.
Potrebne namirnice:
1 kg očišćenog spanaka
250 gr vinove loze
250 gr mladog luka
250 ml mesne vode ( iskuhati koljenicu sa sezonskim korjenastim povrćem)
1 šaka riže (pirinča)
Začini: so, biber, peršun (majdonos) i 4 listića mente (nane)
Priprema
Povrće oprati i nasjeckati.
Isjeckano povrće staviti u šerpu posoliti i pobiberiti po želji, preliti mesnom vodom te 10-15 min kuhati na srednjoj temperaturi.
Zatim po vrhu presuti rižu i sitno nasjeckani peršun i mentu, poklopiti i spustiti na nižu temparaturu.
Jelo je gotovo kad riža pokupi tečnost.
Moze se poslužiti kao predjelo, kao dodatak, kao nadjev mesnim rolatima i naravno kao glavno jelo.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!