Punjeni plavi patlidžan zapečen u rerni, fantastičan ručak za ljubitelje povrća.
Sastojci:
– 2 plava patlidžana
– malo soli
– 1 kašika ulja
– 1 veći paradajz
Fil:
– 60 g riže
– 1 kašika ulja
– 1 manji crni luk
– 30 g pahuljica (zobenih, raževih i ječmenih)
– 1/2 kašičice soli
– 1/2 kašičice bibera
– 1/2 kašičce mljevene začinske paprike
– malo sjeckanog peršina
– malo bijelog luka u prahu
– kačkavalj za posipanje
Priprema:
Plave patlidžane presjeći uzduž na dva dijela, izdubiti ih na debljinu od pola centimetra (sredinu ostaviti za fil).
Posoliti ih i ostaviti 15 do 20 minuta da odstoje i puste sok. Isprati ih pod mlazom vode i osušiti.
Skuhati rižu „al dente“, preliti hladnom vodom i procijediti.
Na ulju propržiti isjeckani crni luk, dodati sitno isjeckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa šporeta.
Dodati procijeđenu rižu, miks pahuljica i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
Polutke patlidžana bogato puniti filom i redati u uljem podmazanu vatrostalnu posudu.
Po vrhu poredati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220 stepeni.
Pred kraj pečenja posuti narendanim kačkavaljem i vratiti na kratko u rernu.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!