Poslastica sa orasima koja se odlično slaže sa kafom ili čajem.
Sastojci:
Tijesto:
– 500 g mekog brašna
– 1 jaje
– 25 g svježeg kvasca
– 1/2 dl ulja
– 2 kašike šećera
– 3 dl mlijeka
Nadjev:
– 200 g mljevenih oraha
– 12 kašika mlijeka
– 6 kašika šećera
– 1 vanilin šećer
– malo ruma
– 2 kašike prezli
Preljev:
– 2-3 dl mlijeka
– 2 kašike šećera
– 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Prvo stavite svježi kvasac u šolju. Razmutite ga sa malo toplog mlijeka.
Dodajte kašiku brašna, malo šećera i malo soli. Poklopite i pustite da kvasac naraste.
U 500 g mekog brašna, dodajte jaje, šećer, ulje, narasli kvasac i zamijesite tijesto, dodajući postepeno mlijeko.
Pokrijte i ostavite na toplom da tijesto naraste.
Nadev:
Zakuhajte mlijeko, šećer i vanil šećer. Prelijte preko oraha i prezli.
Sad dodajte i malo ruma. Dobro izmješajte nadev.
Tijesto razvaljajte u oblik pravougaonika. Rasporedite nadjev po cijeloj površini tijesta.
Zarolajte tijesto i sjecite ga na kolutove debljine jedan centimetar.
Slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite ih 15 do 20 minuta.
Preljev:
Zagrijte mlijeko, šećer i vanilin šećer.
Takvim preljevom prelijte svaki pužić, i to čim budu pečeni, jer vrući bolje upijaju preljev.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!