Veoma ukusna i dekorativna poslastica.
Sastojci:
– 30 suhih smokava
– 30 jezgra oraha presječenih na pola
Spoljni deo lopte:
– 2 dl vode
– 150 g šećera
– 200 g mljevenih oraha
– 200 g keksa
– 1 kesica vanilinog šećera
– kap, dvije ruma
Za posipanje:
– 200 g mljevenih badema
Priprema:
Staviti šećer u vodu da provri, kada voda provri (dakle, kada se šećer rastvori), skloniti sa ringle i odmah dodati mljevene orahe i mljeveni keks, malo ruma i koricu limuna, po želji.
Ostavite da se ohladi.
Smokvama odrežite peteljke, malo ih isjecite pri vrhu, raširite i na svaku smokvu dodajte po jednu polovinu oraha, a otvoreni dio malo pritisnite da se zalijepi (zalijepiće vam se jer su smokve prilično ljepljive).
Na svaku smokvu staviti malo hladne smjese (od oraha i keksa), svuda po smokvi po malo smjese, otprilike, i sve rukama uvaljati u kuglice.
Smeša oraha i keksa je dosta ljepljiva, pa stavi malo mljevenih badema na ruke, biće lakše i neće se mnogo lijepiti.
Kada napravite kuglicu uvaljajte je u mljevene bademe, kada napravite sve loptice stavite ih u zamrzivač na oko 30 minuta i oštrim nožem prepolovite.
Koriste se kao polutke, izgledaju dekorativnije. Spakujte ih kao poklone i iznenadite nekoga, predlaže dianamakarska za Coolinarika.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!