Za domaće jufke treba malo truda, ali zato nema nerviranja tokom pravljenja baklave i ukus je kažu baklavoljupci neuporediv. Baklave sa ručno pravljenim jufkama dio su tradicije naročito tokom bajrama.
Kako napraviti baklavu sa domaćim jufkama?
Sigurno imate već isprobani recept za baklavu, ali mi vam predlažemo da ipak probate i nešto novo.
Pripema jufke za baklavu
Potrebni su vam jaja, brašno, ulje i so koje stavite u posudu i dodajete postepeno tople vode tako da dobijete malo mekšu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da dobijete glatku masu. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata.
U međuvremenu skuhati zaljev sa vodom, sećerom, medom i sokom od limuna. Kuhati 8 minuta kad proključa i ostaviti da se hladi.
Mozete odmah sjediniti orahe, bademe i šećer za fil.
2. Kada su se jufke opustile, razviti ih na pobrašnjenom stoljnjaku što tanje, pa pažljivo razvlačiti kao jufku za pitu.
Sastojci
Uzeti tepsiju u kojoj ćete peći baklavu i po toj veličini izrezati jufku i ostaviti 15-20 minuta da se prosuši. Sa ostalim jufkama isto tako postupiti dok sve osušite.
U međuvremenu rastopiti maslac i dodati ulje i 2 kasike mlijeka.
4. Počinjete sa slaganjem baklave:
- Na dno tepsije stavite 4 lista jufke, prelijte maslom i pospite orahe.
- Sljedeći sloj sastoji se od 2-3 lista jufke, koje također prelijete maslom i pospete orahe.
- Nastavite postupak do iskorištenja materijala, s tim da baklavu na vrhu pokrijete s još 4 lista jufke.
Baklavu prelijte preostalim puterom, isjecite i pecite:
- Prvo 15 minuta na 160°C,
- Zatim 40 minuta na 120°C.
- Pečenu baklavu izvadite iz rerne kad primijetite da je dobila lijepu boju.
Ostavite pečenu baklavu da se ohladi 10-15 minuta van rerne.
Ako imate drugu tepsiju ili posudu istog promjera kao ona u kojoj ste pekli baklavu, možete baklavu odmah zaliti sirupom i poklopiti drugom tepsijom u kojoj ste prethodno stavili vodu, kako se baklava ne bi podigla i naparila.
Ako nemate odgovarajuću tepsiju ili posudu, ostavite baklavu da se ohladi do mlake temperature prije nego što je zalijete mlakim ili hladnim sirupom.
Ostavite baklavu preko noći da upije sirup, a zatim poslužite.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!