Recept za ajvar je tražen u septembru: Napravite pravi makednoski uz naše savjete

Cooking 02. sep 202411:25 0 komentara
ajvar-recept-domaci
Ajvar/Volim.ljuto

Ajvar je specijalitet koji se u mjesecu septembru pravi diljem Balkana. Mnoga domaćinstva u BiH prave svoj domaći ajvar. Najbolji se ajvar, ipak, pravi u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako to Makednoci pripremaju svoj specijalitet.

Ako niste znali Ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makednoci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.

Ajvar

Kako se pravi ajvar? Makedonski ajvar, recept i način pripreme

Spremanje ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu porodicu i komšiluk. Svake jeseni, kada je berba paprika na vrhuncu, porodice  se okupljaju kako bi zajedno pekli, gulili i miješali paprike. Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, mnogi kažu, druženje tokom njegove pripreme.

Ajvar, za razliku od svojih bliskih rođaka ljutenice i pindžura, drži se jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Ako pomislite dodati nešto više, vaš ajvar će se pretvoriti u nešto drugo – ljutenicu s ljutim papričicama ili pindžur s patlidžanima i mrkvom.

Dakle, držimo se osnova i dobivamo savršen ajvar bez greške.

ajvar-domaci
Domaći ajvar

SASTOJCI:

  • 25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)

  • 1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)

  • Sol (po ukusu)

  • 2 žlice šećera

  • 1 žlica octa

  • (Po izboru) 1 kg ljutih paprika za pikantni ajvar

Kako pripremiti ajvar?

Priprema paprika

  • Operite paprike i dobro ih obrišite.
  • Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti.
  • Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile.
  • Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.
  • Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže).

Meljenje paprika

  • Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar.

Prženje ajvara

  • Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike.
  • Zagrijte ulje u drugoj posudi.
  • Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta.
  • Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje.
  • Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući.

Konačni dodaci i konzerviranje

  • Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
  • Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju.
  • Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.
  • Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima.
  • Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.
  • Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.

Savjeti i trikovi za pripremu makedonskog ajvara:

  • Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
  • Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
  • Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
  • Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
  • Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
  • Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
  • Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.

Kako to Makedonci prave svoj ajvar možete pogledati i u videu:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!