Ajvar je specijalitet koji se u mjesecu septembru pravi diljem Balkana. Mnoga domaćinstva u BiH prave svoj domaći ajvar. Najbolji se ajvar, ipak, pravi u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako to Makednoci pripremaju svoj specijalitet.
Ako niste znali Ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makednoci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.
Kako se pravi ajvar? Makedonski ajvar, recept i način pripreme
Spremanje ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu porodicu i komšiluk. Svake jeseni, kada je berba paprika na vrhuncu, porodice se okupljaju kako bi zajedno pekli, gulili i miješali paprike. Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, mnogi kažu, druženje tokom njegove pripreme.
Ajvar, za razliku od svojih bliskih rođaka ljutenice i pindžura, drži se jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Ako pomislite dodati nešto više, vaš ajvar će se pretvoriti u nešto drugo – ljutenicu s ljutim papričicama ili pindžur s patlidžanima i mrkvom.
Dakle, držimo se osnova i dobivamo savršen ajvar bez greške.
SASTOJCI:
-
25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)
-
1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)
-
Sol (po ukusu)
-
2 žlice šećera
-
1 žlica octa
-
(Po izboru) 1 kg ljutih paprika za pikantni ajvar
Kako pripremiti ajvar?
Priprema paprika
- Operite paprike i dobro ih obrišite.
- Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti.
- Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile.
- Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.
- Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže).
Meljenje paprika
- Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar.
Prženje ajvara
- Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike.
- Zagrijte ulje u drugoj posudi.
- Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta.
- Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje.
- Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući.
Konačni dodaci i konzerviranje
- Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
- Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju.
- Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.
- Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima.
- Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.
- Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.
Savjeti i trikovi za pripremu makedonskog ajvara:
- Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
- Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
- Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
- Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
- Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
- Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
- Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.
Kako to Makedonci prave svoj ajvar možete pogledati i u videu:
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!