Oglas

Recept za ajvar je tražen u septembru: Napravite pravi makednoski uz naše savjete

author
N1 BiH
02. sep. 2024. 11:25
ajvar-1-1-scaled
Ajvar/Volim.ljuto | Ajvar/Volim.ljuto

Ajvar je specijalitet koji se u mjesecu septembru pravi diljem Balkana. Mnoga domaćinstva u BiH prave svoj domaći ajvar. Najbolji se ajvar, ipak, pravi u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako to Makednoci pripremaju svoj specijalitet.

Oglas

Ako niste znali Ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela sa mesom i druga bogatija jela koja mnoge porodice sebi nisu mogli priuštiti. U tim je teškim vremenima postao omiljeni dodatak i način da se jela obogate njegovim izvrsnim okusom. Iz Makedonije brzo se proširio na sve zemlje Balkana i svaka je regija ajvaru dala svoj pečat. Ipak, Makednoci se drže tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.

1662383578-ajvar-2-830x0.jpg
Ajvar | Ajvar


Kako se pravi ajvar? Makedonski ajvar, recept i način pripreme


Spremanje ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu porodicu i komšiluk. Svake jeseni, kada je berba paprika na vrhuncu, porodice  se okupljaju kako bi zajedno pekli, gulili i miješali paprike. Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, mnogi kažu, druženje tokom njegove pripreme.

Ajvar, za razliku od svojih bliskih rođaka ljutenice i pindžura, drži se jednostavnefilozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Ako pomislite dodati nešto više, vaš ajvar će se pretvoriti u nešto drugo – ljutenicu s ljutim papričicama ili pindžur s patlidžanima i mrkvom.

Dakle, držimo se osnova i dobivamo savršen ajvar bez greške.

Oglas

1725268718-5-1024x1024.jpg
Domaći ajvar | Domaći ajvar




SASTOJCI:






25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)

Oglas

1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)

Sol (po ukusu)

2 žlice šećera

1 žlica octa

Oglas

(Po izboru) 1 kg ljutih paprika za pikantni ajvar


Kako pripremiti ajvar?


Priprema paprika


  • Operite paprike i dobro ih obrišite.

  • Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti.

  • Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile.

  • Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.

  • Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže).


Meljenje paprika

Oglas


  • Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar.


Prženje ajvara


  • Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike.

  • Zagrijte ulje u drugoj posudi.

  • Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta.

  • Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje.

  • Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući.


Konačni dodaci i konzerviranje

Oglas


  • Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.

  • Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju.

  • Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.

  • Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima.

  • Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.

  • Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.


Savjeti i trikovi za pripremu makedonskog ajvara:



  • Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.

  • Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.

  • Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.

  • Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.

  • Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.

  • Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.

  • Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.


Kako to Makedonci prave svoj ajvar možete pogledati i u videu:














Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama