Recept za hljeb koji se ne mijesi

Cooking 23. aug 202307:58 0 komentara
Shutterstock

Hljeb koji ćete obožavati.

Sastojci:

  • 420 g pšeničnog brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice instant-kvasca u prahu

Priprema:

Pomiješajte suve sastojke u velikoj činiji: brašno, morsku so i instant kvasac. Sipajte toplu vodu u brašno i miješajte sastojke dok se ne sjedine. Testo će biti vlažno. Pokrijte testo pamučnom krpom i pustite ga da narasta oko dva sata.Kada istekne ovo vrijeme, zagrijte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od livenog gvožđa stavljenom unutra.

Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite nadošlo tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na par mjesta.

Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu i stavite u rernu poklopljeno 35 minuta. Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lepu zlatnosmeđu boju.Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno bar 30 minuta prije nego što ga isječete. Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!