Tokom velikih vrućina ne želimo puno vremena provoditi u kuhinji kako bismo pripremili ukusne obroke. Ako je to ikako moguće – ne želimo uopće paliti štednjak i pećnicu. U tim trenucima sendviči i tortilje punjene hladnim narescima nameću se kao sjajno rješenje.
U ljetno vrijeme preporučuje se upotreba što je moguće više svježeg voća i povrća koji su trenutačno u sezoni poput rajčica, paprika i krastavaca, s obzirom na to da obiluju vitaminima i mineralima.
Povrće i voće sljubite s omiljenim izvorima bjelančevina. Unaprijed možete termički obraditi veće količine mesa ili jaja, podijeliti ih na porcije, staviti u hladnjak te iskoristiti po potrebi. Termički obrađene bjelančevine možete kupiti u trgovini ili iskoristiti one iz konzerve.
Mi vam predlažemo ručak upravo s potonjom kombinacijom: sendvič punjen salatom od leblebija koji obiluje proteinima biljnog porijekla. Ako za ovaj recept iskoristite leblebije iz konzerve ili staklenke, ručak ćete spremiti za svega pet minuta.
Sastojci za sendvič sa leblebijama:
2 kriške hljeba po želji
120 g kuhanih leblebija
1 žlica majoneze
1 žlica nasjeckanog luka
1 čajna žličica senfa
½ stapke celera
sol i papar po želji
nekoliko listova zelene salate
nekoliko kriški svježeg paradajza
Priprema sendviča sa leblebijama:
Leblebije ocijedite od tekućine iz konzerve i lagano isperite. Celer i luk nasjeckajte na sitne komade.
Vilicom zdrobite leblebije, pomiješajte ih s celerom i lukom.
Dodajte majonezu, senf, sol i papar po želji.
Na krišku hljeba dodajte list zelene salate, pripremljenu smjesu od leblebija i nekoliko kriški svježeg paradajza. Poklopite sendvič drugom kriškom hljeba i odmah poslužite.
Savjet plus:
Hljeb možete lagano tostirati, ali to nije neophodno. Tako pripremljenu smjesu od leblebija možete staviti i u tortilju. Sendvič možete upotpuniti povrćem po želji te dodati koju krišku tvrdog sira.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!