Butter tart ili tortica od maslaca je tradicionalna kanadska slastica koja se priprema za praznike, ali i različite proslave i zabave.
Riječ je o kolačićima od tijesta bogatog maslacem u obliku košarica koji su napunjeni ukusnom i mekanom kremom.
Vjeruje se da je recept osmišljen još u 17. stoljeću u Kanadi, a prvi put je službeno spomenut u kuharici “The Women's Auxiliary of the Royal Victoria Hospital” iz 1900. godine.
Uz malo truda i volje možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji.
Sastojci za tijesto:
- 375 g brašna
- 250 ml hladne vode
- 230 g maslaca
- 1 veliko jaje
- 1 čajna kašikica alkoholnog octa
- ½ čajne kašikice praška za pecivo
- ½ čajne kašikice soli
Sastojci za nadjev:
- 165 g smeđeg šećera
- 75 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika vrhnja za šlag
- 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
Priprema tortica od maslaca:
Za tijesto: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umasirajte komadiće maslaca dok ne dobijete teksturu nalik na mokar pijesak. Izmućkajte jaje s octom i hladnom vodom pa umiješajte u smjesu. Prebacite smjesu na lagano pobrašnjenu podlogu i oblikujte tijesto. Podijelite ga na dva dijela – jedan dio stavite u zamrzivač za kasniju upotrebu, a drugi u frižider na otprilike sat vremena da se stisne. Izvadite tijesto iz frižidera i razvucite ga na debljinu oko tri milimetra. Čašom odrežite krugove tijesta. Stavite krugove u kalup za muffine koji ste prethodno namastili. Tako pripremljene košarice stavite u frižider.
Pripremite nadjev:
U malom lončiću zagrijte maslac i smeđi šećer. Uklonite s vatre i dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Pomiješajte i pustite da se ohladi oko pet minuta prije nego što u smjesu dodate izmućeno jaje. Ulijte smjesu u kalup do pola. Stavite peći kolačiće u prethodno zagrijanoj rerni na 190 Celzijevih stepeni oko 13 do 15 minuta dok rubovi ne postanu hrskavu i dobiju zlatno-smeđu boju. Ohladite prije posluživanja. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!