Sarajevska topa: Recept za jelo bez kojeg je iftar u Sarajevu nezamisliv

Cooking 02. apr 202315:19 0 komentara
Coolinarka

Osnova tope je puter, mileram (po mogućnosti domaći) i slani kajmak. Ostale sastojke dodaje svako po svojoj želji i ukusu. Topa, kako joj i ime kaže, se topi na laganoj vatri uz mješanje da se sastojci sjedine. Služi se topla. Dio je tradicije u Sarajevu a služi se uz vrele somune koji se umaču u topu. Posebna je legenda kad se topa služi, kao prvo ili drugo jelo tokom iftara. Taj običaj je od kuće do kuće drugačiji, a često se povede i diskusija da li topa treba da ide prije ili nakon iftarske čorbice.

Kako pripremiti Topu? Tradicionalni recept

SASTOJCI POTREBNI ZA PRIPREMU TOPE

mladi sir
mozzarela
masni sir-Travnički
pavlaka
malo mlijeka
mala kašika brašna
50 gr putera
so

PRIPREMA

1.
U tavu ili aluminijski tanjir staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter.

2.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu, većinom se stavlja ista količina sastojaka.

3.

Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli.

4.

Po želji mozete staviti jaje ,koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.

5.

Služiti uz vruć somun.

Način pripreme sarajevske tope možete pogledati i u video zapisu:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!