Ako vam treba ideja za fini desert za vikend, na pravom ste mjestu. Kraljice sezone, jabuke, srećemo na sto načina i u sto oblika, pa nas veseli kada pronađemo recept za kolač kakav još nismo probali.
Tajna sočnosti ovoga kolača s jabukama i karamel umakom je u hurmama koje daju i fini voćni okus, a savršeno se stapaju s okusima jabuka, naznakom limuna, cimetom i karamelom.
Od istoga tijesta možete raditi kolač ili tortu, jedina je razlika u tome kako ćete poslagati jabuke koje dolaze na vrh – u krugove ili redove. Gotov kolač možete preliti svojim domaćim ili kupovnim umakom od karamele, a mi vam donosimo neko “između” rješenje: rastopite kupovne meke karamel bombone s malo mlijeka i voilà – dobili ste (skoro domaći) preljev od karamela.
Za pripremu ovog kolača trebat će vam oko sat i po s pečenjem, ali vjerujte – itekako se isplati.
Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:
- 200 g hurmi, grubo nasjeckanih
- 200 ml mlijeka, plus malo za umak od karamele
- 250 g maslaca, omekšalog, i izrezanog na komadiće plus dodatak za podmazivanje
- 280 g brašna
- ½ čajne kašikice soli
- 3 čajne kašikice praška za pecivo
- 200 g svijetlog smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 1 kašika cimeta
- 2 čajne kašikice ekstrakta vanilije
- 3 crvene jabuke
- sok od 1 limuna
- šaka karamele
- malo šećera u prahu, za posipanje
Sastojci za kolač s jabukama i karamel umakom:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite stijenke lima za pečenje maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. Pripremite četvrtasti lim za pečenje veličine 20 x 30 centimetra ili okrugli kalup promjera 26 centimetara.
Datulje i mlijeko stavite u manji lonac i zakuhajte. Maknite s vatre i ostavite 15 minuta da se ohladi.Kad se ohlade, izblendajte datulje u pire. Pomiješajte u zasebnoj zdjeli brašno, prašak za pecivo i sol.
U pire od datulja dodajte maslac, smeđi šećer, jaja, cimet, vaniliju i mješavinu s brašnom i zasad ostavite sa strane. Jabuke narežite na četvrtine i izvadite im jezgru, a zatim ih narežite na vrlo tanke ploške i poškropite limunovim sokom. Sastojke za tijesto sada brzo izmiješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje. Pečete li kolač u okruglom kalupu za torte, rasporedite kriške jabuka u koncentrične krugove počevši od sredine. Ako radite kolač u četvrtastom kalupu, jabuke poslažite u tri reda po dužini.
Pecite 45-50 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U malu tavu stavite karamel-bombone i malo mlijeka i kuhajte uz neprestano miješanje na laganoj vatri dok se ne otope. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu i na kraju prelijte kolač umakom od karamele. Narežite, poslužite, uživajte i ponovite.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!