
Otkrijte tajne profesionalnih kuhara za palačinke koje se neće lijepiti za tavu i koje možete lako okretati.
Zašto su ove palačinke posebne?
Ovaj provjereni recept i trikovi za palačinke rezultat je godina iskustva u kuhinji. Kombinacijom pravilnih sastojaka i tehnike, dobit ćete palačinke koje su:
- Savršeno mekane i rahle
- Nikad se ne lijepe za tavu
- Jednostavne za okretanje
- Idealne za slatke i slane nadjeve
Osnovni Recept za Savršene Palačinke (4 osobe)
Sastojci:
- 2 svježa jaja (sobne temperature)
- 200 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 200 ml gazirane mineralne vode
- Ulje za pečenje
Korak po Korak Priprema:
- Priprema smjese:
- Razmutite jaja u većoj zdjeli
- Postupno dodajte mlijeko, brašno i sol
- Pjenjačom dobro promiješajte dok nema grudica
- Dodajte gaziranu vodu i ponovno promiješajte
- Ključni korak - odmor smjese:
- Ostavite smjesu stajati minimum 20 minuta
- Ovaj korak je ključan za savršene palačinke
- Tehnika pečenja:
- Zagrijte tavu i premažite s nekoliko kapi ulja
- Ulijte smjesu u sredinu i brzo razlijte po tavi
- Pecite dok se rubovi ne odvoje od tave
- Protresite tavu lijevo-desno prije okretanja
Profesionalni Savjeti za Savršene Palačinke
Temperatura je Ključna
Svi sastojci moraju biti sobne temperature prije miješanja. Ovo osigurava bolju teksturu i sprječava grudice.
Tajna gazirane vode
Gazirana mineralna voda čini palačinke:
- Rahlije i mekše
- Manje sklone lijepljenju
- Lakše za okretanje

Izbor prave tave
- Koristite tavu s ravnim, neprijanjajućim dnom
- Debelo dno osigurava ravnomjerno grijanje
- Niski rubovi olakšavaju okretanje
Najčešće greške i kako ih Izbjeći
Palačinke se lijepe?
- Uzrok: Tava nije dovoljno zagrijana
- Rješenje: Zagrijte tavu prije dodavanja ulja
Palačinke su žilave?
- Uzrok: Predugo miksanje smjese
- Rješenje: Miješajte samo dok se sastojci spoje
Palačinke su predebele?
- Uzrok: Smjesa je pregusta
- Rješenje: Dodajte malo više mlijeka ili gazirane vode
Varijante za sve ukuse
Slatke palačinke
Dodajte u osnovnu smjesu:
- 1 šećer s vanilijim
- Cimet šećer za zimski okus
- Limun šećer za svježinu
Pro Savjet: Dodatak Maslaca
Dodajte malo rastopljenog maslaca u smjesu za:
- Bogatiji okus
- Mekšu teksturu
- Manje lijepljenje za tavu
Čuvanje i ponovno korištenje
- Neiskorištenu smjesu čuvajte u hladnjaku
- Prije ponovne upotrebe dovedite na sobnu temperaturu
- Pečene palačinke možete zamrznuti između pergamenta
Kada znate da je palačinka spremna za okretanje?
Tri znaka da je vrijeme za okretanje:
- Rubovi se odvajaju od tave
- Gornja površina se osušila
- Donja strana je zlatno smeđa
Trik profesionalnih kuhara: Prije okretanja protresite tavu lijevo-desno - palačinka se mora slobodno pomicati.
Ovih nekoliko jednostavnih, ali ključnih savjeta razlika je između prosječnih i savršenih palačinki. Upamtite - sobna temperatura sastojaka, gazirana voda, odmor smjese i prava temperatura tave su vaši najbolji prijatelji u pripremi nezaboravnih palačinki.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare