Pečeni krompir je jedan od najčešćih i svima omiljenih priloga.
Priprema se krajnje jednostavno i uglavnom uvijek isto: krompir se nasječe, začini i stavi u rernu.
Ono što nije uvijek isto je rezultat – jedanput ćete iz rerne izvaditi gomilu kašastog krompira, drugi put dijelom oljušteni, dijelom kuhani krompir, a ponekad će on biti sasvim bez boje i kao da je kuhan na pari.
Ali, postoji jednostavan trik za kojim rado posežu i vrhunski kuhari i uz koji će vam pečeni krompir baš uvijek ispasti savršeno hrskav, bilo da pečete mladi krompir u kori ili krompir klasično isječen na četvrtine.
Tajna je u – bjelanjku.
Ako prije pečenja premažete krompir belanjkom umućenim u snijeg, on će iz rerne izaći savršeno hrskav, a kako će se začini bolje uhvatiti na ljepljivi bjelanjak – i savršeno začinjen.
Običan sastojak napraviće ogromnu razliku i u ukusu i u teksturi omiljenog priloga.
Dakle, sve što treba da uradite jeste da umutite bjelanjak u snijeg i u njega uvaljate sirove krompire.
Potom ih izvadite, uklonite višak bjelanjka i poslažete krompir u tepsiju za pečenje. Nakon toga možete se pozabaviti začinima i pustiti mašti na volju.
Na vama je da li hoćete krompir začinjen samo solju i biberom ili provansalskom mešavinom, nekakvim ljutkastim začinima ili bijelim lukom u prahu, piše City Magazine.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!