Tulumbe

Cooking 20. maj 202108:34 0 komentara
Shutterstock

Stare dobre tulumbe, poslastica koju djeca obožavaju.

Sastojci:

Agda:

– 800 g šećera

– 1/2 l vode

– sok 1/2 limuna

Tulumbe:

– 200 ml vode

– 200 ml mlijeka

– 2 kašike šećera

– 100 ml ulja

– 300 g brašna

– 1 kašičica praška za pecivo

– 4 jaja i 1 žumance

– ulje za prženje

Priprema:

Skuhati prvo agdu. Vodu sa šećerom, kuhati nekih 25-30 minuta na umjerenoj temperaturi, pa na kraju dodati limun. Sada ohladiti, najbolje izručiti u veću posudu da se brže ohladi.

Pripremiti sve za tijesto. Mlijeko, vodu, šećer i ulje staviti da prokuha, kada počne da ključa skloniti sa šporeta, dodati odmah brašno pomješano sa praškom za pecivo i brzo miješati kašikom.

Zatim vratiti na šporet, i na umjerenoj temperaturi miješati toliko dok se tijesto ne odvoji od posude, a to ide brzo.

Izručiti tijesto u plastičnu posudu da se ohladi, povremeno promiješati kašikom da se brzo ohladi.

Zatim dodavati jedno po jedno jaje u tijesto, pa mutiti mikserom.

Iskljuciti mikser i kašikom dobro promiješati.

Zagrijati ulje u dubljoj tavi ili u šerpi, potrebno je oko 800 ml. Koristite umjerenu temperaturu.

Napuniti špric sa tijestom i istisnite tulumbe željene veličine u zagrijano ulje, pa sjecite vrh makazama.

Dok se tulumbe prže same se okreću, a ako ne viljuškom ih par puta okrenuti, da bi dobile zlatno/braon boju.

Kada budu pečene odmah ih stavljati u hladnu agdu i neka u njoj odstoje dok se druge prže.

Prebaciti ih u tepsiju i kada se tijesto utroši na kraju sve tulumbe preliti preostalom agdom.

Čuvati ih na hladnom do upotrebe.

Prijatno!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!