Kremasti desert od vanilije.
Sastojci:
– 250 ml mlijeka
– 4 žumanjka
– 100 g šećera
– 1 štapić vanilije
– malo soli
– 1 kesica želatina
– 2 kašike konjaka
– 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke, šećer i konjak ručno, mućkalicom. Šećer se mora rastopiti da nastane gusta krema.
Posebno skuhajte mlijeko sa štapićem vanilije i dodatkom soli, pa u još vruće polako dodajte žumanjcima sa šećerom uz neprekidno miješanje.
Kremu prelijte u posudu u kojoj se kuhalo mlijeko, pa nastavite lagano da kuhate miješajući da se krema ne uhvati za dno posude.
Vruću kremu skinite sa šporeta i umiješajte u nju rastopljen želatin. Kremu ohladite.
Kremu možete držati u frižideru do posluživanja. Dok se krema hladi, umutute slatko vrhnje i umješajte u njega.
Kremu sipajte u čaše ili kalupe, pa je ostavite u frižideru bar dva sata.
U ovu kremu možete, po želji, dodati kafu, čokoladu, orahe, bademe ili neko svježe voće.
Prijatno!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!