Oglas

Zaboravite na brašno, evo šta kuhari koriste za pohovanje ribe

author
N1 Hrvatska
02. aug. 2024. 17:45
riba pohovana
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Kuhari sve češće koriste gustin umjesto brašna za pohanje jer gustin stvara tanji i hrskaviji sloj koji bolje zadržava vlagu ribe i sprječava da upije previše ulja.

Oglas

Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim.

Također, gustin je bez glutena, što ga čini izvrsnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji preferiraju lakša jela.

Korištenjem gustina, kuhari stvaraju inovativna jela koja su privlačna gurmanima i onima koji traže zdravije opcije.

Sastojci:


  • 1 kg ribe po izboru

  • 200 g gustina

  • 3 žličice soli

  • 1 žličica papra

  • 1 žličica češnjaka u prahu

  • drugi začini po izboru

  • ulje za prženje


Priprema:

Ribu izrežite na komade, posolite i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje napraviti dan ranije, ali može se i nekoliko sati prije prženja.

Gustin stavite u zdjelu, dodajte jednu žličicu soli, papar, češnjak i ostale začine po izboru. Sve dobro spojite. Ulje ulijte u dublju posudu, dovoljno da riba može “plivati” u njoj, i dobro zagrijte.

Izvadite ribu iz hladnjaka, svaki dio dobro uvaljajte u smjesu od gustina, a zatim spuštajte u vruće ulje.

Ako je potrebno, okrenite ribu nekoliko puta da se ravnomjerno prži sa svih strana.

Prženu ribu poslužite uz krumpir ili neku drugu salatu koja se slaže s ovim specijalitetom, prenosi net.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama