Zapečena cvjetača sa sirom je ukusan pečeni obrok koji će vas uvjeriti da čak i oni koji nisu ljubitelji cvjetače mogu uživati u njoj. Priprema traje manje od pola sata, a cvjetača i sir u pećnici bit će još 20 minuta. Za dodatnu hrskavost, možete posuti jelo s krušnim mrvicama prije nego što dodate sir.
Recept je dovoljno za šest osoba ako zapečenu cvjetaču poslužite kao prilog, ili tri ako je odlučite pripremiti kao glavno jelo. Uživajte u obroku!
Sastojci za zapečenu cvjetaču sa sirom:
- 1 srednja cvjetača (oko 700 g), izrezana na cvjetiće, stabljika narezana na kriške, listovi sitno nasjeckani
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
- 120 g zrelog cheddara, krupno naribanog
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- Sol, po ukusu
- Papar, po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikom loncu zakuhajte vodu za cvjetaču. Dodajte narezane dijelove cvjetače i kuhajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.
Ocijedite cvjetaču i prebacite je u plitku posudu za pečenje. U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i mlijeko. Kuhajte na srednjoj vatri, stalno miješajući, 3-4 minute dok smjesa ne postane glatka i gusta.
Dodajte polovicu naribanog sira i Dijon senf. Kuhajte još 1 minutu uz stalno miješanje dok se sir potpuno otopi. Ako se umak zgusne, dodajte malo mlijeka. Posolite i popaprite po želji. Prelijte kuhanu cvjetaču s umakom od sira i pospite preostalim sirom. Pecite 20 minuta ili dok se sir ne zapeče i ne dobije zlatno smeđu boju.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!