Boja bebine kake: Koja je normalna a kada je vrijeme za posjetu ljekaru

Dom i porodica 26. okt 202014:49 > 14:54
Shutterstock

Kaka dojenčeta mijenja boju i konzistenciju tokom prvih nekoliko dana, sedmica i mjeseci života, a široka paleta boja je normalna. U tekstu ispod naučite prepoznavati nezdravu boju i kakve promjene možete očekivati ​​kako dijete raste.

U dojenčadi su dob, prehrana i zdravlje glavni razlozi za promjenu boje stolice. Kaka novorođenčadi je crna, dok starija novorođenčad obično imaju žutu ili smeđu kaku.

Dojenje i hranjenje adaptiranim mlijekom također mogu utjecati na boju dječije stolice.

Crvena ili bijela kaka može ukazivati ​​na zdravstveni problem. Također, ukoliko sumnjate da dijete ima proliv ili zatvor, trebali biste potražiti savjet ljekara.

Boje kake i uzroci

Razni čimbenici mogu uzrokovati promjene u boji dječije stolice.

Crna kaka

U novorođenčadi mlađe od jedne sedmice crna je zdrava boja stolice. Međutim, nakon ovog vremena to bi moglo ukazivati ​​na zdravstveni problem.

Tokom prva 24 sata života novorođenče će imati mekonij, odnosno, gustu, crnu stolicu. Sastoji se od stanica, plodne vode i sluzi koje se unose dok su u maternici. Mekonij je sterilan, pa obično ne miriše.

Pročitajte još

Tokom prvih nekoliko dana života novorođenče će i dalje imati mekonij. Boja bi se trebala postupno mijenjati iz crne u tamnozelenu, zatim žutu.

Nakon prve sedmice života stolica više ne smije biti crna. Ako crna boja potraje, potražite savjet ljekara, jer bi to moglo značiti da u probavnom sistemu ima krvarenja.

Žuta boja

Ovo je normalna boja kake kod dojene bebe, odnosno tamnožuta, a može sadržavati i male mrlje.

Ove mrlje potječu od majčinog mlijeka i bezopasne su i kaka se obično opisuje kao “sjemenkasta”. Takozvano sjeme može nalikovati skuti u svježem siru, ali je žuto.

Smeđa ili narančasta

Ovo je normalna boja kake kod djeteta hranjenog adaptiranim mlijekom.

Kad beba pije adaptirano mlijeko, njena kaka ima tendenciju da postane svijetlosmeđa ili narančasta. Možda je nešto tamnija i čvršća od stolice dojene bebe.

Zelena

Mnoge bebe povremeno imaju zelenu kaku, a neki uzroci uključuju:

– sporu probavu, obično zato što je beba pojela više nego obično
– zelenu hranu u prehrani majke koja doji
– prehladu ili želučanu virozu
– alergiju na hranu ili netoleranciju
– antibiotici – ili kod djeteta ili majke koja doji
– liječenje žutice

Kod nekih dojenčadi kaka je prirodno blago zelena. Ako se dijete deblja i čini se zadovoljnim, zelena kaka nije nužno razlog za zabrinutost.

Crvena

Ovo nije zdrava boja kake.

Kaka je obično crvena jer u njoj ima krvi. Potražite savjet ljekara.

Ako je kaka crvena, beba može imati zdravstvenih problema ili je progutala malu količinu krvi. To bi se moglo dogoditi ako majka koja doji ima ispucale ili krvareće bradavice. Drugi uzrok crvene kake je krvarenje kod djeteta.

Bijela

Ni ova boja nije zdrava boja stolice.

Bijela kaka je neuobičajena i može ukazivati ​​na problem sa jetrom.

Na primjer, žutica je vrlo česta u novorođenčadi, a pogađa čak 80 posto beba u prvih nekoliko dana života. Obično nestane u prve dvije sedmice.

Svako ko sumnja da njihova beba i nakon 14 dana još uvijek ima žuticu, trebao bi provjeriti boju svoje stolice. Blijeda ili bijela kaka može sugerisati na bolest jetre. Još jedan znak koji treba potražiti je žuta mokraća.

Ako beba ima bijelu ili blijedu stolicu, ljekar može testirati njihovu razinu bilirubina. Bilirubin je spoj koji pomaže tijelu da se riješi otpada. Postoje dvije vrste bilirubina, a ako su razine jedne vrste previsoke, to može uzrokovati zdravstvene probleme.

Šta još treba da znate

Bebina stolica također može imati razne teksture, pa tako, prije nego što dojenče počne jesti čvrstu hranu, kaka im je obično vrlo mekana.

Dojene bebe mogu imati prilično tečne ili žilave kake, dok bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom imaju čvršću, ali ne i čvrstu kaku.
Sluz u dječijoj stolici također je česta pojava i rijetko je znak bilo kakvog zdravstvenog problema. Ako beba pokazuje druge znakove neobičnog ponašanja ili bolesti, tada je vrijeme da se obratite ljekaru.

Suha ili tvrda kaka može značiti da beba ne pije dovoljno tekućine ili je možda bolesna.

Nakon što dojenče počne jesti čvrstu hranu, tvrda kaka također može biti znak zatvora. Bebe obično imaju zatvor kad jedu hranu koju njihovo tijelo još ne može pravilno preraditi.

Vrlo vodenasta stolica može biti posljedica proliva. Dijete s prolivom može kakiti češće nego inače ili imati visoku temperaturu. Proliv može uzrokovati dehidraciju, što je potencijalno ozbiljno za dojenčad.

Svaka je beba drugačija, a neke bebe kake češće od drugih. Mnogo novorođenčadi kaki odmah nakon svakog hranjenja, iako im stolica više ne mora biti tako česta nakon što napune šest sedmica. Dojene bebe mogu kakiti čak samo jednom u sedmici, dok one koje piju adaptirano mlijeko mogu imati stolicu jednom dnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad