Deset stvari za bebe koje vam zaista ne trebaju

Pixabay.com

Očekujete bebu a osjećate se pretrpanima listom “osnovnih stvari” koje smatrate da trebate kupiti?

Pročitajte ovaj tekst prije nego krenete u shopping, moguće da ćete se sasvim dobro snaći I bez ovih deset stvari.

Pročitajte još

Cipelice i čizmice

Vaša beba se ne može baš kretati, da ne govorimo o hodanju, tako da su cipelice prilično beskorisne. Otkrit ćemo vam tajnu, ta malena obuća jedva da se može i navući na bebina stopala. Ako se brinete da će vašoj bebi biti hladno, nabavite joj šlapice. Preporučujemo flisane.

Zaštita za krevetić

Da, slatki su i u teoriji dobra ideja: ko ne bi želio ušuškati svoju bebu od udaraca od hladne, tvrde zidove krevetića? Ali, jastučasta zaštita se pokazala kao prijetnja od gušenja, tako da je čak i zabranjena u jednoj državi u SAD-u, dok druga razmatra tužbu. Američka pedijatrijska akademija savjetuje da se ne upotrebljava bilo kakva slična zaštita, čak ni nove mrežaste verzije. Stoga, sklonite ih sa popisa.

Odjeća u veličini novorođenčeta

Malena odjeća za bebe nas vrlo lako očara, ali ovi sićušni komadi odjeće su komotni samo za bebe do 3,5 kg. S obzirom na to da prosječno novorođenče u SAD-u na dan rođenja već ima oko 3 kg, sasvim je moguće da će vaša beba prerasti tu odjeću prije nego što se uopće rodi. Dakle, držite se odjeće veličine 0-3 mjeseca, koja stane na bebe sa više kilograma.

Pelene za novorođenče

Iako kupovina pelena u velikim pakovanjima donosi uštede, to nije slučaj sa pelenama za novorođenčad. Mogu se navući na bebe do 4,5 kg, i imajte to na umu prilikom kupovine. Ako vaš doktor predviđa veliku bebu, kupovina pakovanja od 240 pelena za novorođenče možda i nije najbolja ideja.

Sto za presvlačenje

Neke majke se kunu u njih, ali ako nemate prostor ili novac za njih, sto za presvlačenje je još jedna od stvari koje možete zaobići. Sjajna stvar kod beba je to što niste vezani za jednu prostoriju kada se radi o presvlačenju. Nabavite nekoliko podloga za presvlačenje i bebu možete presvući bilo gdje – na krevetu, kauču, čak i na podu.

Dječije dekice

Da, istina je: bebama ne morate kupovati dekice. Susjedi, rođaci, prijatelji i kolege bavit će se ovom kategorijom umjesto vas, obasipajući vas ugodnim pokrivačivima za vaše dijete. Osim ako ne želite baš neki određeni prekrivač, ne kupujte ih. Vjerujte nam, ionako ćete ih dobiti mnogo.

Kolijevka

Ova sićušna gnijezda jesu udobna, ali dok trepnete vaša beba će biti prevelika za njih. Uzimajući u obzir njihovu cijenu, ovo je jedna stavka na spisku koju slobodno možete preskočiti. Ako se još dvoumite, razmislite: već nakon tri mjeseca morat ćete pronaći mjesto za pohranu ove glomazne stvari, a niko vam ne garantuje da će vaša beba uopće spavati u njoj.

Dječija hrana i aparat za pravljenje dječije hrane

Hrana za bebe u trgovini jeste praktična, ali i nije baš tako teško zgnječiti ili pomiješati neke cjelovite namirnice, zbog čega se sve više mama odlučuje da pravi vlastiti pire i izbjegava te male teglice. Ako se i vi odlučite na ovaj korak, uštedjet ćete novac i moći ćete kontrolirati što vaša beba jede.

Dječije kade

Još jedan proizvod veličine dojenčadi bez kojeg se lako možete snaći (sjetite se, vaše će dijete biti novorođenče samo tri kratka mjeseca.) Čak i ako se kupa jednom sedmično – što je onoliko često koliko vam stručnjaci preporučuju da okupate novorođenče – to je još uvijek samo 12 upotreba.

Mnogo bilo čega

Bebe su izbirljiva stvorenja, a čini se da ne postoje dvije bebe – čak ni među braćom i sestrama – koje dijele ista interesovanja kad su u pitanju flašice i dude. Osjetljivost na kreme za pelene, losione, sapune ili kremu za bradavice će da im zasmeta onog momenta kad kupite velike količine baš tog proizvoda. A pelene koje su izvrsne za bebu vaših prijatelja mogle bi biti užasne za vašu. Stoga budite spremni isprobati i ispraviti greške u vezi s onim što vaša beba voli i što joj odgovara, i nemojte kupovati zalihe dječijih proizvoda dok ne isprobate nešto kupivši tek uzorak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad