Roditeljska dilema: Kada je pravo vrijeme za početak pranja zuba kod beba?

Dom i porodica 22. nov 202307:59 0 komentara
Shutterstock

Kada je pravi trenutak da krenemo s higijenom usta i zuba kod djece? Odgovor stomatologa je vrlo jasan: "Od prvih dana bebinog života!"

“Poželjno je da majke posle svakog dojenja prebrišu bebina usta i jezik gazom natopljenom mlakom vodom. Postoje i vlažne maramice za jednokratnu upotrebu baš za ovu namjenu”, kaže za N1 Srbija dr. Natasa Vukadinović, specijalistica ortopedije vilica.

Liječnica savjetuje kada niknu prvi zubi treba krenuti s četkicama koje sadrže mekana ravno sječena vlakna kako bi se uklonile naslage hrane/ plak i biofilm/, a da ne ozlijedimo okolna meka tkiva.

“U ovom uzrastu djeci to izgleda kao igra. Ponekad će pružati otpor, ali roditelji ne trebaju odustati. Od roditelja se očekuje da postepeno i strpljivo uče djecu pravilnom pranju zuba”, kaže naša sugovornica.

Ona dodaje da već u drugoj godini dijete može na prvi pregled kod stomatologa. Poželjno je da stomatolog ima sposobnost prilagođavanja individualnim osobinama djeteta, da posjeduje empatiju, toleranciju i fleksibilnost.

Pranje zuba je obveza i dužnost roditelja do djetetove 10 godine života.

Važnost mliječnih zubića

Prema riječima liječnice Vukadinović mliječni zubi su podjednako važni kao i stalni zubi. Neophodni su za pravilni razvoj govora, vilica i lica. Nema boljih čuvara prostora za nicanje stalnih zuba.

“Kada govorimo o oralnom zdravlju kod djece, nemoguće je ne spomenuti prehranu. Navikavati dijete na namirnice koje su dobre za zube i za cijeli organizam – jogurt, svježe voće i povrće, mlijeko, nemasni sir, voda. Dani s nezdravom hranom su realnost. Ništa strašno! Pokušajte ograničiti i smanjiti takve obroke”, kaže naša sugovornica.

Dodaje da je potrebno savjetovati roditelje da krajem prve godine bebe pokušaju navikavati na čašicu za bebe, a početkom druge godine polako ih odvikavati i od flašice.

Proizvode bogate šećerom ograničiti na razumne količine, a posebno je važno izbjegavati ih pred spavanje.

“Volim djeci reći da se čist zubi se ne može pokvariti! Poslije pojedenog slatkiša, ako već nisu u prilici oprati zube, treba ih isprati vodom”, kaže dr. Vukadinović.

Ona dodaje da veliki problem predstavlja i sjedenje djece više sati za računalom uz ispijanje sokova i grickanje slatkiša, pa su ima šećeri konstantno prisutni u ustima što u kratkom roku dovodi do nastanka zubnih kvarova.

“Zube peremo onoliko dugo koliko je potrebno da budu čisti. Četkice je potrebno mijenjati svakih 6 mjeseci, zbog oštećenja vlakana i zadržavanja bakterija između njih”, savjetuje liječnica.

Liječnica na kraju podsjeća da male rutine mogu napraviti velike i pozitivne promjene.

Prema riječima liječnice, djeca u početku trebaju koristiti klasične četkice prilagođene njihovom uzrastu i što ranije ovladati tehnikama pravilnog pranja zuba.

“Primjećujem da djeca nedovoljno i kratko žvaću hranu, samim tim vilice se slabije razvijaju, mliječni zubi se sporije mijenjaju stalnim, mišići usana, obraza i jezika ne mogu se pravilno razvijati. Može doći do problema s gutanjem i izgovorom pojedinih glasova. Suradnja s logopedom je poželjna”, rekla je.

Problemi razvoja vilica, pozicije jezika i disanja na usta već kod predškolske djece mogu se u velikoj mjeri suzbiti silikonskim funkcionalnim aparatima. Oni u početku djeci služe za vježbanje – interaktivna igra dijete roditelj. Kasnije oni počinju nositi aparatiće za zube i relativno se jednostavno navikavaju na njih, zakljucuje dr. Nataša Vukadinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!