Šta o djeci nikada ne bi trebalo objavljivati na društvenim mrežama?

Dom i porodica 22. jun 202422:37 0 komentara
Shutterstock/Anicka S

Moguće je pronaći vas uz pomoć zapisa koji se nalazi u kodu fotografije.

Šta je toliko rizično u postavljanju fotografija svoje nasmijane djece na društvenim mrežama? Mnogo toga. Šta zapravo ne bi trebalo da objavljujete da biste zaštitili svoju djecu?

Lokacija

Ulični znakovi, kućni brojevi i adrese stanova mogu izgledati kao bezopasni prizori u pozadini, ali kada objavite tu fotografiju, vaše dijete može postati potencijalna žrtva krađe identiteta ili čak otmičar.

Također, nije dobro postavljati mjesta kao što su dječiji omiljeni parkovi i slično, jer tako svako može da zna vaše kretanje sa djetetom iz dana u dan.

Lični identifikatori

Pružanje informacija kao što su datum rođenja vašeg djeteta ili mjesto rođenja i puno ime nije dobra ideja jer se ovi identifikatori koriste za otkrivanje privatnih naloga. Primjer – rođendanska fotografija i objavljivanje punog datuma i slično.

Također, nije preporučljivo objavljivanje fotografija djeteta iz dokumenata, kao i naravno samih dokumenata, također zbog potencijalne krađe.

Fotografije sa malo odjeće

Kupanje, more, odmaranje, brčkanje… sve su to fotografije koje želimo da sačuvamo, ali nije dobra ideja da ih objavljujemo na mrežama.

“Razmišljajte o svojoj djeci kao o autonomnim ljudima koji imaju pravo da budu zaštićeni ne samo od fizičke, već i od nematerijalne štete”, kaže Stacy Steinberg, profesorica na Pravnom koledžu Levin na Univerzitetu Florida u Gainesvilleu i pomoćnica direktora Centra za djecu i porodicu.

Također, svakako izbjegavajte objavljivanje fotografija tuđe djece bez njihove dozvole – jer je to u nekim državama nezakonito.

Ranjivost i nezgodni trenuci

Objavljivanje fotografije vašeg bolesnog djeteta može izazvati komentare i simpatije na društvenim mrežama, ali razmislite o tome kako bi to moglo utjecati na vaše dijete.

Ono što smatrate trenutkom za njegovanje trebalo bi da zadržite za sebe umjesto da bude javno objavljeno, jer bi ih to moglo osramotiti. Sljedeći put kada vaše dijete bude u krevetu sa kihavicom, hrabro dobija injekciju u ordinaciji ili sjedi u bolnici, razmislite – da li bi vaše dijete željelo da vidi ovu svoju fotografiju nekada u budućnosti?

Tantrumi i problematično ponašanje

“Prva djeca društvenih medija tek sada ulaze u zrelo doba i na tržište rada. Iako poštujem pravo roditelja na dijeljenje, važno je uzeti u obzir autonomiju djeteta i dozvoliti mu da kreira sopstvenu digitalnu stazu”, upozorila je Steinberg.

Problemi sa odrastanjem

Društvene mreže nisu mjesto za sramoćenje djece. Bilo da se radi o mokrenju u krevet ili učenju čitanja, fotografisanje i opisivanje na način koji naglašava poteškoće vašeg djeteta može biti problematično.

Razotkrivanje njihove slabosti moglo bi otvoriti vrata zadirkivanju i maltretiranju.

Loše ocjene

Nije pametno sramotiti svoje dijete na internetu objavljivanjem jedinice koju je dobilo.

Iako je razumljivo tražiti pomoć, društveni mediji nisu mjesto za to. Ne samo da ćete pokupiti savjete – od kojih većina možda nema smisla i bolje je rezervisati za roditeljski sastanak – već bi to potencijalno moglo povrijediti vaše dijete, piše Reader’s Digest, prenosi 24sata.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!