Autentični italijanski gelato je smrznuti kremasti desert napravljen od mlijeka, pavlake i šećera. Gelato mnogi smatraju najboljim sladoledom na svijetu a pravi se u različitim verzijama. Najpoznatiji je onaj od čokolade.
Oglas
Sa ili bez jaja (ovisno o ukusu), možete napraviti gust kremasti gelato kod kuće, nakon sporog procesa zamrzavanja obično uz pomoć aparata za sladoled.
Gleato se u Italiji pravi u popularnim Gelaterijama, a neke slastičarne u Bosni i Hercegovini nude tu fantastičnu ljetnu poslasticu.
Ako ste mislili da je recept za originalni gelato tajna varate se. Dobra je vijest da ga možete praviti kod kuće. Za pravi gelato obično je potrebna mašina za sladoled ali se može napraviti i bez nje. Pogledajte kako:
SASTOJCI
Sa Aparatom za sladoled:
Oglas
- Vrijeme pripreme: 5 min + oko 40 min u aparatu za sladoled
- Vrijeme kuhanja: 10 min
- Porcije: 6/8 osoba što je oko 750 g gelata
BEZ aparata za sladoled:
- Vrijeme pripreme: 5 min + hlađenje u zamrzivaču oko 5 sati
- Vrijeme kuhanja: 10 min
- Porcije: 6/8 osoba što je oko 750 g (1,65 lb) gelata
- 4 srednja žumanca
- 150 g (¾ šolje) granuliranog šećera
- 350 ml (1 ½ šolje) punomasnog mlijeka
- 250 ml (1 šolja) guste pavlake
- Malo naribane limunove korice ili ekstrakta vanile (po želji)
Najkorisniji alat za pravljenje autentičnog italijanskog gelata je sigurno aparat za sladoled ili Gelatiera . Postoje razne vrste aparata za gelato, ali najbolji je onaj koji ima kompresor koji hladi dok se pravi Gelato.
Oglas
OSNOVNA PRIPREMA
KAKO NAPRAVITI AUTENTIČNI ITALIJANSKI GELATO BEZ APARATA ZA SLADOLED
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas