11 namirnica koje ne treba držati u frižideru

Lifestyle 06. okt 202222:37 0 komentara
Pixabay

Frižider je predivan izum bez kojeg nam hrana ne bi mogla stajati dulje i ostati nepokvarena i svježa. Međutim, zbog toga smo često skloni tome da u frižider trpamo i namirnice kojima tamo nije mjesto i koje će upravo tako brže propasti.

Niže temperature ne samo da utječu na brže kvarenje nekih namirnica, nego one pritom gube hranjive vrijednosti i pripadaju.

Neke je namirnice bolje držati na sobnoj temperaturi, a mi vam donosimo popis 11 stvari koje nikad ne biste trebali spremiti u frižider.

Hljeb

Premda je ovo često predmet rasprave, molekule škroba vrlo se brzo kristaliziraju na niskim temperaturama zbog čega hljeb propada puno brže. Postaje tvrd, gumen i bez okusa.

Ako imate previše hljeba, zamrznite ga jer u ledu može stajati oko mjesec dana.

Sirovi krompir

Generalno, krompir bi se trebao čuvati u špajzu, ali ne na preniskim temperaturama. Također, ne voli direktno sunce, a i stručnjaci savjetuju da se čuva u papirnatoj vrećici jer plastika zadržava vlagu.

Paradajz

Paradajz na sobnoj tempraturi nastavlja dozrijevati pa ćete, ako ih smjestite u frižider, zaustaviti taj proces. Tako se može pokvariti okus, a i niske temperature joj oštećuju kožu.

Med

Med je prirodni konzervans i zato se ne treba držati u frižideru. Na niskim temperaturama se kristalizira pa ako želite tekući med, uvijek ga držite na sobnoj temperaturi.

Avokado

Avokado se u principu kupuje još tvrd i treba im još nekoliko dana na sobnoj tempraturi dok ne sazriju. Jedini slučaj kad biste ga trebali držati u frižideru, jest taj ako kupite već jako zreli avokado, a nećete ga još jesti, onda ga spremite u frižider.

Lubenice

Cijelu lubenicu je puno bolje čuvati na sobnoj temperaturi nego u frižideru, jer će joj niske temperature promijeniti okus, teksturu i boju. Na sobnoj temperaturi ona također, kao i neko drugo voće, dozrijeva, a u frižideru se preporuča čuvati tek nakon što je razrezana.

Bijeli luk

Možda to niste znali, ali u frižideru se bijeli luk jako brzo može pokvariti i postaje sklon plijesni. Zato ga treba držati na mračnom mjestu i nikako ga ne držati u plastičnoj vrećici.

Jagode

Suprotno raširenom vjerovanju jagode je najbolje držati na kuhinjskoj plohi, ne na direktnom suncu. U frižideru, naime, upijaju višak vode i vlage pa se tako lakše kvare i gube slatkoću.

Luk

I luk će pokupiti vlagu iz frižidera, zbog čega će izgubiti prepoznatljivu teksturu i brže će popljesniviti.

Kafa

Frižider će uništiti okus kafe i stoga nema baš nikakvog razloga da je ondje čuvate. Kafu u frižideru možete iskoristiti za nešto drugo. Naime, ako vam je nešto predugo stajalo u hladnjaku i ako se osjeti jak miris, stavite nekoliko žlica mljevene kafe na tanjurić i preko noći u frižider – kafa bi trebala pokupiti sve neugodne mirise.

Svježi začini

Baš kao kafa, i svježi začini mogu izgubiti aromu u frižideru. Osim toga, na niskim će temperaturama pokupiti vlagu i izgubiti okus, piše Tom’s guide.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!