Belgija: Peticija za priznavanje pomfrita kao kulturno dobro

Lifestyle 02. dec 201414:47 > 15:00
Morguefile.com

Belgijanci su povodom aktuelne manifestacije Sedmice pomfrita pokrenuli peticiju za priznavanje pomrita kao belgijsko kulturno materijalno dobro.

Pokretač ove inicijative je Belgijska unija proizvođača pomfrita (Unafri), prenio je francuski list Figaro.  

Flandrija je prije godinu dana uvrstila pomfrit na listu kulturne baštine ovog regiona, a cilj je da i ostale dva regiona Valonija i grad Brisel, učine isto.

Peticija je pokrenuta s krajnim ciljem da UNESCO uvrsti belgijski pomfrit na listu kulinarskih nacionalnih specijalita.

Unafri je pozvao sve Belgijance da se ujedine i  potpišu peticiju na siteu www.semainedelafrite.be pod sloganom “Svi zajedno za naš belgijski pomfrit”.

Priznanje belgijskog pomfrita ima i ekonomski značaj jer na teritoriji Kraljevine Belgije ima preko 5.000 pržionica pomfrita. Pržionicu pomfrita bar jednom godišnje posjeti 90 posto Belgijanaca.

Samo u valonskim pržionicama svakodnovno se potroši 130.000 kilograma krompira.

Belgija je najveći svjetski proizvođač prehrambenih artikala na bazi krompira.  

Tokom 2011. u Kraljevini je prerađeno 3,2 milijarde kilograma krompira.     

U Belgiji je jučer počela četvrta po redu godišnja manifestacija pod nazivom Sedmica pomfrita koja traje do 7. decembra i tokom koje će se u pržionicama pomfrita dijeliti besplatni fišeci prženih krompirića na belgijski način.

Inače, Francuzi i Belgijanci se decenijama spore odakle potiče pomfrit.

Belgijanci tvrde da on potiče iz Belgije i to još iz 17. vijeka gdje su ga seljaci pržili umjesto ribe za vrijeme dugih zima.

Francuzi pomfrit smatraju stubom francuske kulinarske kulture, koji je po najnovijoj teoriji prvi put pripremljen na najstarijem mostu u Parizu, Pont-Neufu.  

Ulični prodavači su počeli da pripremaju pomfrit odmah nakon Francuske revolucije na kraju 18. vijeka, na ulicama Pariza.

Pomfrit je u svakom slučaju nastao na ulicama, među siromašnim ljudima, zbog čega je jako teško odrediti tačno porijeklo, tvrdi francuska historičarka Madlen Ferije.