Divlji zapad u Srednjoj Bosni: Upoznajte kauboja iz Travnika

Lifestyle 17. dec 201621:23 > 18. dec 2016 08:54
N1

Ako ste mislili da kauboji postoje samo u western filmovima, prevarili ste se. Jedan Bosanac, iz Travnika, zaljubljenik u stripove i kaubojske filmove, ostvario je svoj san. Izgleda kao kauboj, naučio je western jahanje i svoje vještine prenosi na nove generacije.

Divlji zapad u Srednjoj Bosni. Zaljubljenik u western filmove i stripove. Obučen kao kauboj, u Konjičkom klubu Mustang, drži časove western jahanja.

Jedno vrijeme sam radio u cirkusu u Italiji i tu sam najviše zavolio konje. Bio sam vozač kod njih, ali sam konje opremao za nastupe i tada se rodila želja da imam svoje konje i djecu koja će to da vole“, rekao je Branko Šuman, Konjički klub Mustang.

Ljubav prema konjima prenio je na svoju kćerku i unuku. Zatim na polaznike škole jahanja. Deset učenika, svih generacija, na časovima nose kaubojske čizme i šešire.

Meni to izgleda kao na filmovima i način na koji jašemo je predobar“, kazala je Monika Bilalčić, polaznica škole jahanja.

Šešir mi je kupi djed i sviđa mi se, a kaubojske čizme tata i one su super“, govori Sandra Šuman, polaznica škole jahanja.

Robert Lovrinović jahanje trenira već 6 mjeseci. “Ja sam ovdje novi, ali sviđa mi se.

Western sedla su udobnija od tzv engleskih ali je način jahanja dosta teži. Western jahanje je sa jednom rukom, upravlja se nogama, a velika je razlika I u opremi jahača. Ovo sedlo je dosta veće od engleskog.

Kaubojska oprema je skupa i nema je na tržištu u BiH.

Čizme su po 300 – 400 eura, ovaj mantil je 250. Šešir sam kupio u Parizu. Bio je 130 ali ona djevojka što je radila dala mi ga je za 100 eura“, rekao je Branko Šuman.

Bio je muzičar, vozač i cirkuski radnik. Danas italijanski penzioner. Zarađeno nežali uložiti u skupu opremu jer, kako kaže, živi svoj san.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.