Danas je najkraći dan u godini, ali i "najvažniji"

Lifestyle 21. dec 201613:23 > 13:27
Pixabay.com / Ilustracija

Iako se cijeli dan smatra zimskom kratkodnevicom, naučnici zapravo mogu da izmjere precizan trenutak kada se to dešava. Utvrdili su da je to trenutak kada se Sunce iz naše perspektive nalazi direktno iznad Južnog povratnika, paralele koja se proteže duž južne hemisfere.

Dan će trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekundu, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini.

Međutim, u regionima Arktičkog kruga, Sunce neće ni izaći.

Zimska kratkodnevica obično “pada” 21. decembra, ali taj datum varira svake godine zbog blage razlike između vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka četvrta godina prestupna.

Drevne civilizacije obilježavale su zimsku kratkodnevicu na različite načine, a jedno od najkarakterističnijih mjesta na svijetu sagrađenih u svrhu proslava solsticija, je Stonehenge u Britaniji.

Savremeni pagani se i dan-danas okupljaju povodom ljetne dugodnevice i zimske kratkodnevice na tom mjestu.

Inače, Stonehenge, koji je sagrađen prije više hiljada godina, napravljen je tako da se poklapa sa tačkom zalaska Sunca tokom zimskog solsticija. U čast dolaska zime, drevni druidi su klali životinje i pili pivo i vino.

Arthur Pendragon, čovjek koji je na čelu britanskih druida i samoproglašena reinkarnacija kralja Arthura, tvrdi da je zimski solsticij najvažniji dan u godini, jer dočekuje “novo Sunce”, piše B92.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.