Život Stojana Bere: Od ratnog Sarajeva do Googlea

Lifestyle 05. jan 201709:34 > 09:56
N1

Sarajlija Stojan Bera je radio u londonskom hotelu Ritz, najstarijoj prodavnici sira u Engleskoj 'Paxton and Whitfield', na Tante Marie Academy, akademiji čiji vlasnik je šef Gordon Ramsey, Fat Ducku koji ima 3 Michelinove zvjezdice i koji je proglašen za najbolji restoran na svijetu.

Impresivnu listu poslodavaca kod kojih je radio trenutno je zaključio u Californiji gdje radi za Google, odnosno u Cafe Google – Mountine View.. Impresivna lista poslodavaca kod kojih je radio i još uvijek radite.

Za N1 je ispričao kako je tekao njegov profesionalni put i dolazak do kuhinja ljudi koji drže primat u kuharskog industriji svijeta.

Nakon rata sam završio hotel menadžment i počeo raditi u Ritzu. Onda se počela graditi karijera. Postoji period kada sam se odvojio od hrane i radio nešto sasvim drugo kako bih zaradio novac i nastavio studije vezane za kulinarstvo. Prije 4-5 godina sam mu se vratio i počeo se profesionalno baviti kulinarstvom. Zatim je uslijedila najstarija kulinarska škola u Engleskoj, stažiranje u Fat Ducku, rad u vrhunskim hotelima i golf klubovima u Engleskoj. Prije godinu dana sa porodicom sam došao u Californiju, a na osnovu CV-a sam dobio razgovore u Facebooku, Googleu i tu sam završio.”

Na pitanje od koga je najviše naučio, Bera je odgovorio:

U svim kuhinjama učite od nekoga s kim blisko radite. Učio sam od jednog starog kuhara, namčora, koji je radio sve s jednom rukom s obzirom da je drugu izgubio u saobraćajnoj nesreći. Pričao sam mu ratne priče, zbližio se s njim i otvorio mi se. On me uveo u kulinarstvo i objasnio mi osnovne stvari. Sve kasnije sam nadograđivao. Trenutno imam fantastičnog šefa koji je Meksikanac i radimo zajedno sa fantastičnim timom ljudi.  U svakom mjestu treba pronaći osobu od kojeg se može učiti i uvijek treba pitati ono što ne znate.

Bera je otkrio i za koje slavne ličnosti je kuhao.

Često i ne znate za koga kuhate. U Ritzu je Madonna bila stalni gost s Guy Ritchiejem. U Fat Ducku svaki dan je bio neko poznat, od engleskih glumaca i pjevača. Moje iskustvo s poznatim je bilo redovno i u prodavnici sira u Londonu, posebno za vrijeme Božića, kada sam nosio sir i Princu Charlesu. Danny DeVito je meni jedan od dražih ljudi s kojim sam razgovarao. Svi me pitaju odakle sam kada čuju moj naglasak jer im je interesantan, a zatim se  interesuju se o Bosni, ratu i dešavanjima na ovim prostorima.”

Bera ima iskustvo i u prodaji automobila, kada je radio za BMW i bio jedan od najboljih prodavača luksuznih automobila za dio koji se odnosi na diplomaciju.

Trenutno je zaposleni u Cafe Google – Mountine View.

Google misli o svim aspektima kuhinje. Za mene i moje kolege je to sjajno. Niste opterećeni budžetom, svi zaposleni mogu jesti besplatno onoliko puta koliko žele. Sva hrana je svježa jer se priprema taj dan i sve se radi od 0. To mi je veoma interesantno kao kuharu“, dodao je Bera za N1.

Istakao je kako Google ima Google Akademiju koja je posvećena svemu što se dešava u kuhinji.

Iskorištava se svaki gram hrane i sve što se ne iskoristi pakuje se i vozi u narodne kuhinje, a higijena je na visokom nivou.”

Zanimljivo je i da je Stojanova sestra, koja živi u Švicarskoj potrošila mužev penzioni fond oko 350.000 franaka za slanje pomoći za vrijeme rata Sarajevu, a da je Stojan tu pomoć dostavljao na prvim linijama, te da je vlasnik Zlatnog ljiljana.

To nije pravi Zlatni liljan, već prva značka koju je napravio neki od sarajevskih zlatara. Troko i ja smo bili kod tog čovjeka. To je bila prva značka, idejno rješenje, koje sam dobio. U Sarajevu ljudi znaju ko je šta radio i ko je kome pomogao. 20 godina poslije nema smisla da se nešto dokazuje. Sve se zna, šta se dešavalo, kako su se stvari završavale… Svi mi smo uradili koliko smo mogli pomoći. Svako je doprinio onako i onoliko koliko je mogao kako bi se ublažilo ludilo koje niko od nas normalnih ljudi nije doprinio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.