Već duže vrijeme vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbjegavaju gluten, u većem su riziku od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici.
Stručnjaci Univerziteta Harvard pregledali su tri studije o uticaju glutena na zdravlje osoba koje nisu alergične na taj protein iz žitarica koje su obuhvatile ukupno 200.000 ispitanika.
Iste studije su pokazale da kod osoba koje nisu osjetljive na gluten i nemaju celijakiju, ta komponenta ni na koji način ne škodi zdravlju.
Naučnici su, naime, utvrdili da osobe koje su favorizovale proizvode bez glutena, nisu unosile dovoljno vlakana u ishrani, a poznato je da namirnice bogate vlaknima smanjuju opasnost od razvoja dijabetesa.
Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima. Oni upozoravaju i da takva zamjenska hrana može sadržati brojne toksične aditive.
Glikemijski indeks kategorizuje hranu prema brzini podizanja nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom vari se duže i zato izaziva manji porast nivoa glukoze u krvi, za razliku od one s visokim.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.