U proteklom desetljeću veganstvo je postalo životni stil kojeg podržavaju i slavne osobe, no gdje bi završili vrhunski restorani da izbace svo meso iz svojih menija?
Moglo bi vas iznenaditi, ali neki kuhari su otvoreni prema veganstvu, ali u svojim domovima. Ne ignorišu taj način ishrane, jer može biti zdraviji i bolji za životnu sredinu.
Drugi kuhari s kojima je ekipa iz Independenta razgovarala kažu da nisu spremni prihvatiti ideju izbacivanja proizvoda životinjskog porijekla iz svoje ishrane.
Helena Poulakka je izvršna kuharica u nordijsko-francuskom restoranu Aster u Londonu. Njen komentar na prelazak na vegansku ishranu je direktan i jasan, te jednostavno kaže “Preko mog mrtvog tijela”.
Hamish Brown iz japanskog restorana Roka u Londonu je drugačijeg mišljenja. Kaže kako svakako van posla mesne proizvode jede samo jednom mjesečno, te da mu prelaz na veganski nači života ne bi predstavljao prevelik problem.
Paul Wedgwood, glavni kuhar i suvlasnik restorana Wedgwood u Edinburghu, je čak i probao biti vegan na jedan dan, te je rekao kako su nekolicina njegovih prijatelja iz Australije nedavno bili u posjeti njegovom restoranu i da je jedna od njih vegan, ali u određenim situacijama jede sve, tako da je naručila jelo sa mesom i ribom sa menija.
“Uživala je u svemu i bio sam impresioniran njenim stavom tako da sam naredni dan ja odlučio provesti kao vegan. Nije bilo loše, ali definitivno ne bih mogao tome da se posvetim do kraja“, rekao je Wedgwood.
Kuharica Shrimoyee Chakraboty je vlasnica restorana Calcutta Street Bengali. Ona razumije motivaciju iza odluke za prelazak na veganski način ishrane, međutim kaže da lično ne bi mogla da se odrekne ribe i mesa dok se u narednih pet do deset godina ne razviju skoro identične mesne alternative u laboratoriji.
Neki nude savjete iz ličnog iskustva. Takva je i Joey O'Hare koja se natjecala na MasterChefu 2015. godine, koja je provela mjesec dana hraneći se kao vegan.
Ističe da je tajna njenog uspjeha to što je većinom koristila fermentiranu hranu.
“Kompleksnost okusa fermentirane hrane je najbolji prijatelj veganske ishrane jer dodaje različite dimenzije jelima kojima nedostaje bogatog okusa“, navela je.
Tilesh Chudasama vodi restoran koji je specijaliziran za indijsku kuhinju, te kaže da zapravo nikada nije bilo lakše biti vegan jer se stav društva drastično promijenio po tom pitanju u zadnjih nekoliko godina.
“Kao mladi Indijac, uvijek sam volio izazivati percepciju koju ljudi imaju prema vegetarijanskom načinu života. Veliki broj Indijaca iz religioznih razloga bira ovaj način ishrane, a imaju veoma raznovrsnu i bogatu dijetu. Mislim da veganci osjećaju istu takvu strast prema veganizmu. Oni koje ja poznajem su u potpunosti odani tom načinu života i ja to poštujem“, rekao je.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.